ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιογράφοι του BBC δέχθηκαν επίθεση στη νότια Ρωσία

Δημοσιογράφοι του BBC δέχθηκαν επίθεση στη νότια Ρωσία

Επίθεση από αγνώστους, κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ για τους Ρώσους στρατιώτες «που σκοτώθηκαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία», δέχθηκε μια ομάδα δημοσιογράφων του BBC στη νότια Ρωσία, όπως ανακοίνωσε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσε τη Μόσχα να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων που εργάζονται στη χώρα.

«Η ομάδα μας χτυπήθηκε άγρια, καταστράφηκε η κάμερά τους και στη συνέχεια κατασχέθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το BBC.

Οι τρεις δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου ερευνούσαν στην πόλη Αστραχάν «το θάνατο Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία», όταν «δέχθηκαν προμελετημένη επίθεση από άγνωστους άνδρες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του BBC Τζέιμς Χάρντι διευκρίνισε ότι ο κάμεραμαν εξακολουθεί να δέχεται ιατρική περίθαλψη λόγω «διάσεισης και άλλων τραυμάτων»

Αφού δέχθηκαν την επίθεση, οι τρεις δημοσιογράφοι εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας, ο Στιβ Ρόζενμπεργκ, είναι Βρετανός, οδηγήθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκαν «επί τέσσερις ώρες για να ανακριθούν και στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι η κάρτα μνήμης που περιείχε το υλικό που είχαν καταγράψει (…) είχε αδειάσει».

«Τόσο η επίθεση στους εργαζόμενούς μας, όσο και η καταστροφή του εξοπλισμού τους και των εγγραφών τους είναι προφανώς μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας να εμποδιστούν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι να μεταδώσουν μια είδηση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του BBC.

Οι ρωσικές αρχές πρέπει να διεξάγουν έρευνα, απαιτεί το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Πιοτρ Ρουσάνοφ, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Αστραχάν απάντησε ότι έχει ήδη ξεκινήσει. «Προς το παρόν οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί, όμως διεξάγεται έρευνα», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο ΟΑΣΕ ζήτησε από τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων που εργάζονται στο έδαφός της, ενώ χαρακτήρισε «ανησυχητική» την αύξηση των επιθέσεων εναντίον μελών του Τύπου.

«Είμαστε μάρτυρες μιας πραγματικής παρενόχλησης των ανεξάρτητων μέσων στη Ρωσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εκπρόσωπος αρμόδια για την ελευθερία του Τύπου στον ΟΑΣΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι «επιθέσεις» εναντίον των δημοσιογράφων είναι «εντελώς απαράδεκτες».

Παράλληλα, τουλάχιστον 200 Ρώσοι στρατιώτες φέρονται να έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία, όπου μάχονταν στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών εναντίον του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με υπερμάχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δημοσιογράφοι που διεξήγαγαν έρευνες για το θάνατο των στρατιωτών αυτών έχουν δεχθεί επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και ο βουλευτής της ρωσικής αντιπολίτευσης και δημοσιογράφος Λεβ Σλόσμπεργκ.

Διαβάστε ακόμα:

Σουηδία: Δικαστήριο απάλλαξε υπνοβάτη βιαστή λόγω... σεξυπνίας!

Λιχτενστάιν: Θανατηφόρο… τυρί σκορπά τρόμο στις Αρχές!

Βρετανία: Δυστύχημα με supercar που «κόβει» την ανάσα (pics+vid)

Μεξικό: Εντοπίστηκε το σπανιότερο θαλάσσιο πλάσμα! (pics+vid)

Βρετανία: Ανακάλυψε «alien» στην κουζίνα του σπιτιού του! (pics)

Αυστραλία: Κροκόδειλος τούς «έκοψε» το αίμα στη μέση του δρόμου (vid)