ΚΟΣΜΟΣ

Ο καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε πως ο Πούτιν έκανε λόγο για «πρόοδο» στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε πως ο Πούτιν έκανε λόγο για «πρόοδο» στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι οι πιθανότητες διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία σταδιακά αυξάνονται, δήλωσε σήμερα ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του χθες.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια 20λεπτη τηλεφωνική συνδιάλεξη το απόγευμα χθες Πέμπτη. Συζήτησαν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προσπάθειες της ΕΕ να συμβάλει στη διευθέτηση της σύγκρουσης ανάμεσα στα κυβερνητικά ουκρανικά στρατεύματα και τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι πρόσκεινται στη Μόσχα.

Ο Φάιμαν, ο οποίος συνομίλησε με τον Πούτιν αφού συναντήθηκε με την επόμενη Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Φεντερίκα Μογκερίνι στη Ρώμη χθες, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ÖRF ότι τόνισε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης πως η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί την αποστολή στρατευμάτων από τη Ρωσία σε μια γειτονική της χώρα.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση του Πούτιν, ο Φάιμαν απάντησε:

«Από την μια πλευρά, είπε ότι λαμβάνει νέα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων, ότι δεν υπάρχουν πλέον στρατιώτες στην περιοχή όπου βρίσκονταν. Αυτό που σημειώνω ως θετικό είναι πως είπε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο και οι συνομιλίες με την Ουκρανία εξελίσσονται καλά. Είπε επίσης ότι είναι της γνώμης πως θα υπάρξει βελτίωση βήμα προς βήμα» της κατάστασης στη χώρα αυτή.

Ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε πως δεν συζητήθηκε το ζήτημα της ενδεχόμενης διαδικασίας άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχα από την ΕΕ, οι οποίες ώθησαν το Κρεμλίνο να επιβάλει αντίποινα εναντίον των κρατών της Ευρώπης.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Βιέννη θα μπορούσε να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες για να διευθετηθεί η Ουκρανική κρίση, σύμφωνα με τον Φάιμαν.

Σε μια συνέντευξη που παρεχώρησε στην εφημερίδα Österreich, ο Φάιμαν είπε ότι οι δύο άνδρες πλησίασαν ένα βήμα. Η κατάσταση «μοιάζει καλύτερη αυτή τη στιγμή από ό,τι έμοιαζε την τελευταία φορά που του μίλησα, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στη γραμμή του τερματισμού. Εξήρε τις ενεργές προσπάθειες της ουδέτερης Αυστρίας για την ειρήνευση και θεωρεί τη Βιέννη μια καλή τοποθεσία για τη διεξαγωγή ενδεχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών» ώστε να τερματιστεί η κρίση στην Ουκρανία, σημείωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Η Αυστρία έχει ακολουθήσει σήμερα μια πολύ προσεκτική και λεπτή προσέγγιση, από τη μια τηρώντας τις αποφάσεις της ΕΕ όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων για να τιμωρηθεί η Ρωσία για τον ρόλο που η Δύση καταγγέλλει πως διαδραματίζει στην Ουκρανία, αλλά από την άλλη διατηρώντας ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Η κυβέρνηση του Φάιμαν έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα πιο σκληρή στάση έναντι του Κρεμλίνου όσον αφορά το ρόλο που κατηγορείται ότι διαδραματίζει η Ρωσία· αλλά πολλά στελέχη μεγάλων αυστριακών επιχειρήσεων θα προτιμούσαν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις να παραμείνουν ανεπηρέαστες.

Ο Πούτιν είχε επισκεφθεί την Αυστρία τον Ιούνιο, όπου είχε τύχει θερμής υποδοχής από την επιχειρηματική ελίτ της χώρας παρά τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία.

Η Αυστρία τις τελευταίες δεκαετίες διατηρεί εκτεταμένους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, που αποτελεί έναν βασικό προμηθευτή ενέργειας για τη Βιέννη, αλλά και τη βασική πηγή κερδών για δύο μεγάλα αυστριακά πιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε επίσης:

Tι πήρε τελικά ο Ποροσένκο από τις ΗΠΑ;