ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Πάει για τρίτη θητεία το κυβερνών κόμμα

Νέα Ζηλανδία: Πάει για τρίτη θητεία το κυβερνών κόμμα

Προς τρίτη θητεία οδεύει το κυβερνών Εθνικό κόμμα της Νέας Ζηλανδίας, δεδομένου ότι λαμβάνει το 49% των προτιμήσεων, με καταμετρημένα τα τρία τέταρτα των ψήφων.

Σύμφωνα με τα δίκτυα TVNZ και TV3, αν η τάση αυτή διατηρηθεί, το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Τζον Κι είναι σε θέση να λάβει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και συνεπώς να μπορεί να κυβερνήσει μόνο του. Μπορεί επίσης να ενισχυθεί συνεργαζόμενο με τους εταίρους που μετέχουν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, καλώντας πιθανόν τρία μικρότερα κόμματα να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα λαμβάνει ποσοστό 24%, ενώ το κόμμα των Πρασίνων ακολουθεί με 10%.

"Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν 60 έδρες στο Εθνικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση, και με εταίρους του συνασπισμού θα έχει ό,τι χρειάζεται", δήλωσε ο πολιτικός συντάκτης του δικτύου TVNZ Κόριν Νταν.

Δημοσκοπήσεις έδειχναν το Εθνικό Κόμμα, που είναι στην εξουσία από το 2008, ως το μεγαλύτερο κόμμα με την υποστήριξη περίπου του 46% των ψηφοφόρων και το μεγαλύτερο κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα να απέχει μακράν, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με ποσοστό 25%.

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρές εκρήξεις στο Ντονέτσκ