ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συνάντηση Κάμερον- Ροχανί για τους τζιχαντιστές

Ιστορική συνάντηση Κάμερον- Ροχανί για τους τζιχαντιστές

O βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, μια πρώτη συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών μεταξύ Τεχεράνης και Λονδίνου από το 1979, ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.


Η συνάντηση που θα διεξαχθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση μεταξύ του βρετανού πρωθυπουργού και του ιρανού προέδρου, μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν το 1979.

Ο Κάμερον θα επιδιώξει με την ευκαιρία αυτή να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο διεθνή συνασπισμό κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το Ιράν έχει ήδη απορρίψει αμερικανική πρόταση συνεργασίας για τον σκοπό αυτό.

Οι σχέσεις μεταξύ του Βρετανίας και του Ιράν, το οποίο επί μακρόν ήταν απομονωμένο λόγω των εντάσεων που προκαλούσε το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναθερμάνθηκαν σιγά σιγά μετά το κλείσιμο της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη έπειτα από την έφοδο διαδηλωτών στην διπλωματική αποστολή το 2011.

Ο Κάμερον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα την απόφασή του να καταδιώξει τους τζιχαντιστές του ΙΚ "όσο χρόνο και αν χρειαστεί". Η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση ευθύνεται για τη δολοφονία ενός βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Το ΙΚ ελέγχει εκτεταμένα εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία όπου έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους.

Η προέλασή του τις τελευταίες ημέρες στη βορειοανατολική Συρία έχει προκαλέσει την έξοδο τουλάχιστον 130.000 ανθρώπων, κυρίως Κούρδων, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ, που διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ από τις 8 Αυγούστου, βομβαρδίζουν για πρώτη φορά από το πρωί, μαζί με αραβικές συμμαχικές χώρες, θέσεις των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Συρία.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε επιδρομές κατά τζιχαντιστών