ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησαν οι αμερικανικές επιδρομές στη Συρία κατά των τζιχαντιστών

Ξεκίνησαν οι αμερικανικές επιδρομές στη Συρία κατά των τζιχαντιστών

Τουλάχιστον 50 αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στις επαρχίες Ράκα και Ντέιρ Αλ Ζορ της Συρίας πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά της οργάνωσης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών που βομβαρδίζονται θέσεις τους επί συριακού εδάφους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, στις αεροπορικές επιδρομές εκτός των Αμερικανών λαμβάνουν μέρος και δυνάμεις από κράτη που απαρτίζουν τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών. Σημειώνεται ωστόσο ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει μέρος στις επιχειρήσεις.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τα συμμαχικά κράτη έχουν αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χρησιμοποιώντας μια δύναμη πυρός που αποτελείται από μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη καθώς και πυραύλους Tomahawk» ανέφερε τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι.

«Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ επίσημη πηγή επιβεβαίωσε αργότερα ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (US CENTCOM) διευκρίνισε με ανακοίνωσή της ότι οι εταίροι των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό που συμμετείχαν στις επιδρομές είναι η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις ανέλαβαν επίσης δράση για να σταματήσουν «επικείμενη επίθεση» κατά των ΗΠΑ και των δυτικών συμφερόντων από «βετεράνους της Αλ Κάιντα», οι οποίοι έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στη Συρία. «Αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο με αμερικανικά στρατιωτικά μέσα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Την ικανοποίησή της για τις αεροπορικές επιδρομές εξέφρασε η συριακή αντιπολίτευση, ενώ στο Αμάν, ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της χώρας του στις επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχει στις αεροπορικές επιδρομές, όπως υπογράμμισε αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Όσον αφορά την κατάσταση στην επαρχία Ράκα στη Συρία, έναν από τους βασικούς στόχους των βομβαρδισμών καθώς εκεί βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, το CNN μετέδωσε δηλώσεις ακτιβιστή, ο οποίος επισήμανε πως οι τζιχαντιστές βρίσκονται σε επιφυλακή και πραγματοποιούν συνεχώς περιπολίες.

Ο τζιχαντιστής απείλησε ωστόσο ότι η οργάνωση θα απαντήσει στις αεροπορικές επιδρομές και κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία που επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Θα υπάρξουν αντίποινα σε αυτές τις επιθέσεις. Οι γιοι του Σαλούλ είναι εκείνοι που ευθύνονται. Έγιναν εξαιτίας τους», είπε ο τζιχαντιστής στο Reuters χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό χαρακτηρισμό για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Νωρίτερα, αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι τουλάχιστον 20 στόχοι των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος επλήγησαν από πυραύλους τύπου Τόμαχοκ τους οποίους οι αμερικανικές δυνάμεις εκτόξευσαν από πολεμικά πλοία.

Ερασιτεχνικό βίντεο το οποίο φέρεται να παρουσιάζει τις πρώτες στιγμές της επίθεσης τα ξημερώματα, κατά των φανατικών ισλαμιστών ανέβηκε στο YouTube:

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε τηλεφωνικά ότι «υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες» μεταξύ των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Το ενδεχόμενο επέκτασης των επιθέσεων των ΗΠΑ κατά των ισλαμιστών και στη Συρία -εκτός από το Ιράκ- είχε βρει την αντίδραση της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε αεροπορική επέμβαση εντός του συριακού εδάφους θα εκληφθεί από το καθεστώς του, ως επιθετική πράξη κατά της Συρίας.

Πριν από την ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ότι οι πιθανές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας».

Αναφερόμενο στις αεροπορικές επιδρομές υπό τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε στη συνέχεια ανακοίνωση λέγοντας ότι οι γεωπολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας άλλων χωρών «αποσταθεροποιούν την κατάσταση».

Το ρωσικό υπουργείο σημειώνει ακόμα στην ανακοίνωσή του ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε συμφωνία με τη Δαμασκό, προκειμένου να μην πυροδοτούν εντάσεις στην περιοχή.

Από την πλευρά της η Γαλλία συντάχθηκε στο πλευρό των Αμερικανών συμμετέχοντας από την περασμένη Παρασκευή σε αεροπορικές επιδρομές του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αν και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θα περιοριστεί σε επιθέσεις σε περιοχές στο εσωτερικό του Ιράκ, αποκλείοντας συμμετοχή γαλλικών αεροσκαφών σε επιδρομές και στο συριακό έδαφος.

Διαβάστε επίσης:

Οι αμερικάνοι βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών με τη βοήθεια αραβικών κρατών (vid)

Βίντεο: Η στιγμή που γαλλικό μαχητικό βομβαρδίζει θέσεις των τζιχαντιστών

Ρωσία: Να υπάρχει συμφωνία με τη Δαμασκό πριν τα χτυπήματα στη Συρία

Τριάντα νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία

Συρία: Με αντίποινα απειλούν οι τζιχαντιστές