ΚΟΣΜΟΣ

Αναδιοργάνωση των κυανόκρανων του ΟΗΕ – Μεξικό και Ιαπωνία στέλνουν στρατεύματα

Αναδιοργάνωση των κυανόκρανων του ΟΗΕ – Μεξικό και Ιαπωνία στέλνουν στρατεύματα

Για πρώτη φορά από τότε που μετέχουν στα Συμβούλια του ΟΗΕ, Ιαπωνία και Μεξικό ετοιμάζονται να στείλουν στρατεύματα στις αποστολές του Οργανισμού.Αυτό ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου αξιωματούχος του ΟΗΕ, μετά το πέρας της συνεδρίασης με στόχο την ενίσχυση των κυανόκρανων.

Στη συνεδρία της οποίας πρόεδρος ήταν ο Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό πως η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 250 στρατιώτες στο Μαλί για να συμμετάσχουν στην Minusma και η Κίνα 700 άνδρες στο Νότιο Σουδάν, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία έχει αναλάβει την εκπαίδευση 2000 κυανόκρανων το έτος, ενώ η Ρουάντα θα συνεισφέρει ελικόπτερα και αστυνομικές δυνάμεις στο Νότιο Σουδάν.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης Ερβέ Λαντσού χαρακτήρισε «πολύ θετική» την απόφαση του Μεξικού και της Ιαπωνίας.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης ότι η χώρα του «θα αναθεωρήσει τη νομοθεσία στον τομέα της ασφάλειας» για να είναι σε θέση να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης.

Το σύνταγμα της Ιαπωνίας την εμποδίζει να στέλνει στρατεύματα σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Ο μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο είχε ανακοινώσει την Πέμπτη κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η χώρα του θα παίρνει πλέον μέρος στις αποστολές των κυανόκρανων.

Ο αριθμός των κυανόκρανων έχει φτάσει το ρεκόρ των 130.000 στρατιωτών, αστυνομικών και πολιτικών υπαλλήλων που συμμετέχουν σε 16 αποστολές σε όλο τον κόσμο.