ΚΟΣΜΟΣ

Άρση της ασυλίας Γάλλου ακροδεξιού ευρωβουλευτή

Άρση της ασυλίας Γάλλου ακροδεξιού ευρωβουλευτή
Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο...

Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του ακροδεξιού Γάλλου ευρωβουλευτή Μπρυνό Γκολνίς, έπειτα από αγωγή που ασκήθηκε εναντίον του για «υποκίνηση φυλετικού μίσους» σχετικά με δηλώσεις που είχε διατυπώσει το 2008 κατά του Ισλάμ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, τα γεγονότα που αποδίδονται στον Γκολνίς δεν συνάδουν με τις πολιτικές του δραστηριότητες ως ευρωβουλευτού, αλλά έχουν να κάνουν αποκλειστικώς «με δραστηριότητές του σε επίπεδο μόνον περιφερειακό και τοπικό».

Η υπόθεση αφορά ένα ανακοινωθέν Τύπου, που είχε δημοσιευθεί τον Οκτώβριο του 2008 στην ιστοσελίδα της ομάδος του Εθνικού Μετώπου (FN) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ρον(Ροδανού)-Άλπεων, στην οποία προΐσταται ο Γκολνίς. Το κείμενο έκανε λόγο για την «εισβολή στην πατρίδα μας και την καταστροφή του πολιτισμού και των αξιών μας» από το Ισλάμ.

Η ασυλία του Γκολνίς έχει αρθεί ξανά το 2005, λόγω της δίωξής του από τη γαλλική δικαιοσύνη για άρνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Για το αδίκημα αυτό καταδικάσθηκε σε τρίμηνη φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 5.000 ευρώ, αλλά η πρωτόδικη απόφαση ακυρώθηκε από το Εφετείο τον Ιούνιο του 2009.