ΚΟΣΜΟΣ

Ορκίστηκε ο πρωθυπουργός και η νέα κυβέρνηση στη Λιβύη

Ορκίστηκε ο πρωθυπουργός και η νέα κυβέρνηση στη Λιβύη

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντάλα αλ-Θίνι και η κυβέρνησή του ορκίστηκαν σήμερα, αφού έλαβαν την έγκριση του κοινοβουλίου, αλλά θα πρέπει να αγωνιστούν για να διοικήσουν μια χώρα στην οποία ένα αντίπαλο κοινοβούλιο εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η Λιβύη μάχεται με την αναρχία καθώς δύο κυβερνήσεις διεκδικούν τη νομιμότητα τρία χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.

Η εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μετακινήθηκαν στην ανατολική πόλη Τομπρούκ, αφού μια ένοπλη ομάδα από τη δυτική πόλη Μιζράτα κατέλαβε την πρωτεύουσα και εγκαθίδρυσε μία αντίπαλη βουλή και μία κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, συμφώνησε σε έναν δεύτερο κατάλογο μελών του υπουργικού συμβουλίου αφού είχε απορρίψει έναν αρχικό κατάλογο 16 μελών ως πολύ μεγάλο.

Η νέα κυβέρνηση έχει 13 υπουργούς περιλαμβανομένων τριών αναπληρωτών του Τίνι. Δεν διαθέτει υπουργό Πετρελαίου. Ο ζωτικός πετρελαϊκός τομέας θα διοικείται από την κρατική εταιρία National Oil Corp (NOC) όπως και επί Καντάφι.

Ο Θίνι, πρώην στρατιώτης καριέρας, ήταν πρωθυπουργός από τον Μάρτιο αλλά είχε παραιτηθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Στη συνέχεια οι βουλευτές τού ζήτησαν να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Οι δυτικές δυνάμεις φοβούνται πως η Λιβύη οδεύει προς εμφύλιο πόλεμο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει πρώην αντάρτες που βοήθησαν στην εκδίωξη του Καντάφι αλλά τώρα πολεμούν για την εξουσία και για ένα μερίδιο από τα πετρελαϊκά έσοδα.

Διαβάστε ακόμα:

Καλιφόρνια: 5χρονος βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης!

Λιβερία: Μωρό έγινε άνδρας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!

Τραγωδία στην Ολλανδία: Monster truck πάτησε θεατές! (vids)