ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν γνωρίζουμε αν ο Καντάφι είναι νεκρός ή ζωντανός»

«Δεν γνωρίζουμε αν ο Καντάφι είναι νεκρός ή ζωντανός»
Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα...

Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λιβύης έχουν μοναδικό τους στόχο να καταστρέψουν το στρατιωτικό μηχανισμό του λιβυκού καθεστώτος και όχι να σκοτώσουν τον Μουαμάρ Καντάφι, τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός στρατηγός Κλαούντιο Γκαμπελίνι, από το αρχηγείο της συμμαχίας στη Νάπολη.

Μάλιστα, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν γνωρίζει αν ο Λίβυος ηγέτης είναι νεκρός ή ζωντανός.

«Όλοι οι στόχοι του ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικοί στόχοι, το οποίο σημαίνει ότι οι στόχοι που έχουμε πλήξει, όπως τη νύχτα που πέρασε στην Τρίπολη, είναι καταφύγια της διοίκησης και του ελέγχου», σημείωσε ο Γκαμπελίνι.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ο Καντάφι να είναι νεκρός, ο Ιταλός στρατηγός απάντησε: «Δεν έχουμε αποδείξεις. Δεν γνωρίζουμε τι κάνει τώρα ο Καντάφι».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της συμμαχίας, Κάρμεν Ρομέρο, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο βομβαρδισμός της Τρίπολης από τα συμμαχικά αεροσκάφη δεν μεταφράζεται σε μια κλιμάκωση της εκστρατείας που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ. «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την ίδια στρατηγική», είπε.

Οι αντικαθεστωτικοί κερδίζουν έδαφος

Στη δυτική Λιβύη οι εξεγερμένοι έχουν προχωρήσει περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα δυτικά της Μιζουράτα και πλησιάζουν την πόλη Ζλιτάν. Στο σημείο αυτό έχουν στήσει οδοφράγματα.

«Αν η προέλαση των τελευταίων 24 ωρών επαναληφθεί, αύριο θα βρισκόμαστε προ των πυλών της Ζλιτάν», η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τη Μιζουράτα, διαβεβαίωσε χθες ένας πρώην συνταγματάρχης του στρατού, ο Χατζ Μοχάμαντ, ο οποίος ηγείται των επιχειρήσεων στο δυτικό μέτωπο της Μιζουράτα.