ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον επτά νεκροί σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον επτά νεκροί σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας

Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σήμερα το πρωί στην ανατολική και τη δυτική Καμπούλ, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, είχαν στόχο δύο οχήματα του στρατού και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, 48 ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, στρατηγός Ζαχίρ Αζίμι, έγραψε στο λογαριασμό του Twitter ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν.

Λεωφορείο του αφγανικού στρατού και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων αποτέλεσαν τους στόχους των επιθέσεων. Η επίθεση στη δυτική Καμπούλ, κοντά στο πανεπιστήμιο, ήταν η σφοδρότερη, καθώς κατέστρεψε το στρατιωτικό λεωφορείο ενώ έσπασαν τα τζάμια καταστημάτων. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 20. "Είναι ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση των λακέδων που υπέγραψε τη συνθήκη των σκλάβων (αναφέρονται στη συμφωνία ασφαλείας με την Ουάσινγκτον) ότι θα αυξήσουμε τις επιθέσεις μας μετά την υπογραφή αυτή", δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Οι σημερινές επιθέσεις σημειώνονται τη μεθεπομένη της ορκωμοσίας του προέδρου Ασράφ Γάνι. Η τελετή της Δευτέρας επισκιάστηκε από σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στην πόλη στις οποίες τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Χθες η αφγανική κυβέρνηση υπέγραψε με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διμερή συμφωνία ασφαλείας ώστε να επιτραπεί σε 12.500 ξένους στρατιώτες να παραμείνουν στη χώρα το 2015.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας, τονίζοντας ότι είναι "ιστορική" ημέρα για το Αφγανιστάν."Η συμφωνία αυτή είναι μια πρόσκληση εκ μέρους της αφγανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της σχέσης που οικοδομήσαμε κατά τα τελευταία 13 χρόνια", τόνισε.

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι που αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο τη Δευτέρα, είχε αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία, δυσχεραίνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Καμπούλ και της Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης:

«Αναγνωρίστηκαν οι απαγωγείς του Γάλλου ομήρου Ερβέ Γκουρντέλ»