ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό του αδελφού του Βούτσιτς

Σερβία: Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό του αδελφού του Βούτσιτς

Πέντε μέλη ειδικής μονάδας της σερβικής αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, για το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό του Αντρέι Βούτσιτς, αδελφού του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς, την περασμένη Κυριακή και από την έρευνα, που θα ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα διαπιστωθούν τα κίνητρα της επίθεσης.


"Θέσαμε σε διαθεσιμότητα πέντε μέλη της χωροφυλακής 'Ζandarmerija', οι οποίοι άμεσα ή με εντολές συμμετείχαν στο επεισόδιο και όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, τότε σε συνεργασία με την εισαγγελία θα ανακοινώσουμε τα πορίσματα" δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

"Εμείς θα εξακριβώσουμε αν υπάρχει ποινικό αδίκημα" συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σερβίας ότι η επίθεση εναντίον του αδελφού του ήταν επίθεση εναντίον του, ο κ. Στεφάνοβιτς απάντησε: "Όλα ερευνώνται, όλες οι πιθανές πτυχές και τα κίνητρα εξετάζονται και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη".

Μέλη της ειδικής αστυνομικής μονάδας βιαιοπράγησαν εναντίον του Αντρέι Βούτσιτς, αδελφού του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δύο ανδρών της προσωπικής ασφάλειας του Σέρβου πρωθυπουργού και του Πρένταγκ Μάλι, αδελφού του δημάρχου Βελιγραδίου, Σίνισα Μάλι.

Το περιστατικό συνέβη στην πλατεία Σλάβια, στο κέντρο του Βελιγραδίου, το οποίο ήταν υπό αστυνομικό κλοιό.

Το επεισόδιο ξυλοδαρμού του Αντρέι Βούτσιτς είναι κεντρικό θέμα στον Τύπο του Βελιγραδίου, ενώ υπήρξαν ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια για τον αδελφό του Σέρβου πρωθυπουργού στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πέντε μέλη της ειδικής μονάδας της αστυνομίας "Ζandarmerija", που υπηρετούν στο απόσπασμα της Νις. Η συγκεκριμένη μονάδα της αστυνομικής διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών σχεδιάζει, οργανώνει και εκτελεί αποστολές ασφάλειας, μεταξύ άλλων αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, καταστολή εξεγέρσεων, παροχή βοήθειας σε έκτακτες καταστάσεις.

"Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας εξετάζει την πληροφορία ότι ο Αντρέι Βούτσιτς και τα μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας που τον συνόδευαν δεν δέχθηκαν επίθεση τυχαία" αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτικα.

Εκείνοι που διεξάγουν την έρευνα υποπτεύονται ότι η βιαιότητα των αστυνομικών έχει να κάνει με την αμοιβαία εχθρότητα των διαφόρων τμημάτων του μηχανισμού ασφαλείας του κράτους, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η χωροφυλακή δεν έπρεπε να βιαιοπραγήσει εναντίον του Αντρέι Βούτσιτς και ταυτόχρονα καταδικάζουν τα κακόβουλα σχόλια στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αναλυτής Ζόραν Ντράγκισιτς είπε ότι το γεγονός εγείρει το ερώτημα ποιος έδωσε δικαίωμα σε άτομα με επίσημη στολή να χρησιμοποιούν τα γκλομπ και να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.

Ο Ντέγιαν Βουκ Στάνκοβιτς, αναφερόμενος στα σχόλια με αφορμή το επεισόδιο, τόνισε ότι αν χρησιμοποιούνται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για ρητορική μίσους μπορεί να υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες.

Χθες κλήθηκε για κατάθεση σε αστυνομικό τμήμα ένας αστυνομικός από την πόλη Κραγκούγεβατς που έγραψε στο Facebook το σχόλιο: "Έπρεπε να τους σκοτώσουν, όχι να τους δείρουν"

Διαβάστε επίσης: Στο Βελιγράδι στις 16 Οκτωβρίου ο Πούτιν