ΚΟΣΜΟΣ

Δραματικά στοιχεία για την παιδική φτώχεια στη Κροατία αποκαλύπτονται σε έρευνα της UNICEF

Δραματικά στοιχεία για την παιδική φτώχεια στη Κροατία αποκαλύπτονται σε έρευνα της UNICEF

Δραματικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως έρευνα της UNICEF για τη φτώχεια και την υλική ευημερία των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Κροατία.

Το 2012, το 20% των παιδιών, δηλαδή 60.000 παιδιά, ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας και το 40% από αυτά δεν μπορούσε ούτε κάθε δεύτερη μέρα να έχει ένα γεύμα με κρέας ή ψάρι.

"Η Κροατία διανύει τον έκτο χρόνο της κρίσης και είμαστε μάρτυρες δραματικής αύξησης της φτώχειας που πλήττει τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας και τις πιο αβοήθητες, τα παιδιά" τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Ίβο Γιοσίποβιτς, υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά δεν είναι μόνο το μέλλον της Κροατίας, αλλά και το παρόν της.

Τα παιδιά δεν είναι ευθύνη της μιας ή της άλλης πολιτικής επιλογής, κόμματος ή κυβέρνησης, θεσμών ή υπουργείων, μακροπρόθεσμα είναι ευθύνη όλων μας, σημείωσε κατά την παρουσίαση των στοιχείων της έρευνας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικής Δικαιοσύνης, που τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Κροατίας.

Είναι ανεπίτρεπτο, η Κροατία τον 21ο αιώνα να γίνεται χώρα στην οποία ο τόπος γέννησης ενός παιδιού και η οικονομική κατάσταση των γονέων του διαρκώς να καθορίζουν και να περιορίζουν, όχι μόνο τη δυνατότητα μάθησης και μόρφωσης, αλλά και όλα τα δικαιώματα ζωής και ανάπτυξης του παιδιού- το δικαίωμα στην υγεία, στην κατάλληλη παιδιατρική φροντίδα, στην υγιεινή διατροφή, στον ελεύθερο χρόνο, στα παιχνίδια και στις πολιτιστικές δραστηριότητες, "με μία λέξη το δικαίωμα σε μία ευτυχισμένη παιδική ηλικία" επεσήμανε ο πρόεδρος της Κροατίας

Ανησυχητικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι λόγω της ανεργίας των γονέων, στη φτώχεια είναι εκτεθειμένα και παιδιά που δεν ανήκουν στις λεγόμενες περιθωριακές ομάδες, παιδιά που υπό διαφορετικές οικονομικές συνθήκες θα είχαν όλες τις προϋποθέσεις για επιτυχημένη ζωή και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 65% των παιδιών από φτωχές οικογένειες ζει σε χωριό και το 47% δεν έχει δικό του κρεβάτι, τόνισε ο καθηγητής Ζόραν Σούτσουρ, επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα.

Το 1/5 των παιδιών προσχολικής ηλικίας ζει σε σπίτια ή διαμερίσματα, στα οποία δεν υπάρχει θέρμανση τους κρύους μήνες.

Ποσοστό περίπου 50% των παιδιών ζει σε οικογένειες που καθυστερούν την πληρωμή του ενοικίου του σπιτιού και το 83% σε οικογένειες που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε ξαφνικά έξοδα.

Το 68% των γονέων με παιδιά προσχολικής ηλικίας, (κάτω των έξι ετών) που λαμβάνουν κοινωνικό βοήθημα δηλώνουν ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα για φαγητό και το 30% των παιδιών τους ανέφερε ότι εκεί όπου ζουν δεν υπάρχει παιδίατρος.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 1/4 των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε συνθήκες φτώχειας ζει σε οικογένεια, στην οποία κανένα μέλος δεν εργάζεται.

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση των γονέων που έχουν παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες και λαμβάνουν κάποιο είδος κοινωνικού βοηθήματος, ανέφερε ο κ. Σούτσουρ.

Η επικεφαλής του γραφείου της UNICEF στην Κροατία, Βαλεντίνα Ότματσιτς προειδοποίησε ότι η φτώχεια στην παιδική ηλικία έχει επιπτώσεις σε όλη τη ζωή και αντίκτυπο και στην κοινωνία και υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας συνιστούν έκκληση για δράση.

"Οι ζωές των παιδιών δεν μπορούν να περιμένουν και όλοι πρέπει να συμμετάσχουμε στην επίλυση του προβλήματος" τόνισε.

Ο βουλευτής της αντιπολιτευόμενης Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Ντούγιομιρ Μαράασοβιτς πρότεινε οι πόροι ύψους 3,2 δισ. κούνα που διατίθενται σε διάφορες ενώσεις και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων υπάρχουν καλές και κακές να ανακατευθυνθούν στα παιδιά. Κάθε παιδί αμέσως θα εξασφαλίσει 12.000 ευρώ, είπε.

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής και Νεολαίας με την αξιοποίηση στοιχείων της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας.