ΚΟΣΜΟΣ

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η κρίση στο Χονγκ Κονγκ αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της Κίνας

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η κρίση στο Χονγκ Κονγκ αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της Κίνας

Oι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ αποτελούν «εσωτερική υπόθεση της Κίνας» δήλωσε σήμερα στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι, σε δηλώσεις που έκανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζον Κέρι του είπε ενώπιον του Τύπου ότι «ελπίζει εντόνως ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» έναντι των διαδηλωτών που έχουν γεμίσει τους δρόμους της πρώην βρετανικής αποικίας.

«Η κινεζική κυβέρνηση έχει ακλόνητα και ξεκάθαρα καταστήσει γνωστή την θέση της: οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» δήλωσε ο Ουάνγκ Γι πριν από τη συνάντηση του με τον Κέρι.

«Όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Κίνας και αυτό αποτελεί μια θεμελιώδη αρχή που διέπει τις διεθνείς σχέσεις» υποστήριξε ο ίδιος.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «καμία χώρα, καμία κοινωνία, κανείς, δεν ανέχεται τις παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν τη δημόσια τάξη. Αυτό γίνεται στις ΗΠΑ, αυτό γίνεται και στο Χονγκ Κονγκ».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Ουάσιγκτον για «αυτοσυγκράτηση» και για «σεβασμό του δικαιώματος των διαδηλωτών να εκφράζουν τη γνώμη τους με ειρηνικό τρόπο».

Διαβάστε ακόμα:

Αργεντινή: Πρωτοφανής επίθεση σε 15χρονη επειδή ήταν πολύ όμορφη (pics)

Βρετανία: Αγοράκι… καρχαρίας μάς δείχνει τα δόντια του! (pics)

Συρία: Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν «Αμαζόνες» των Πεσμεργκά (pics)