ΚΟΣΜΟΣ

Άνταμ Γκόπνικ: Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν από τους τζιχαντιστές

Άνταμ Γκόπνικ: Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν από τους τζιχαντιστές

«Αν οι τζιχαντιστές νομίζουν ότι θα τρομοκρατήσουν και πάλι τους Αμερικανούς, απατώνται». Για τον Άνταμ Γκόπνικ, συγγραφέα, πρώην ανταποκριτή στο Παρίσι και συνεργάτη του περιοδικού Νιου Γιόρκερ, ο τρόμος έχει μεταβολιστεί πλέον από τους κατοίκους της Νέας Υόρκης και ρέει εξημερωμένος στις φλέβες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι, αναφερόμενος στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, έγραψε: «Μετά την επίθεση, ήταν σαν ο Τιτανικός να είχε βυθιστεί μπροστά μας. Τον παρατηρούσαμε ενώ βυθιζόταν. Κι ύστερα πήγαμε στα σπίτια μας».

Ναι, ο Γκόπνικ είναι βέβαιος: «Δεν φοβάμαι τους τζιχαντιστές», λέει σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή της Ρεπούμπλικα. «Ούτε οι συμπατριώτες μου φοβούνται. Γιατί οι Νεοϋορκέζοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να ζήσουν με τον φόβο. Ή θα ζεις ή θα φοβάσαι. Αρνούμαστε να τρομοκρατηθούμε ακόμη μια φορά. Άλλωστε, η τρομοκρατική απειλή είναι δυσανάλογη σε σχέση με τις πράξεις».

Μα το Ισλαμικό Κράτος δεν απείλησε πριν από λίγες ημέρες ότι θα πραγματοποιήσει επιθέσεις στη Δύση; Η απειλή αυτή δεν είναι υπαρκτή; «Φυσικά. Αλλά δεν υπάρχει πλέον η κυβέρνηση Μπους που εκμεταλλεύεται τον φόβο των ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς. Και οι Νεοϋορκέζοι έχουν γίνει πολύ πιο "Ευρωπαίοι". Γνώρισαν τον τρόμο και έμαθαν να συνυπάρχουν μαζί του».

Ο Γκόπνικ βρισκόταν στο Λονδίνο την 7η Ιουλίου του 2005. Λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, θυμάται, η πόλη είχε επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς: τα λεωφορεία λειτουργούσαν, τα εστιατόρια ήταν γεμάτα, ο κόσμος είχε σοκαριστεί αλλά δεν είχε πανικοβληθεί. Ο λόγος; Οι Λονδρέζοι είχαν γνωρίσει ήδη την τρομοκρατία στην περίπτωση του IRA. Το ίδιο συνέβη στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία κατά τη δεκαετία του '70. Παραδόξως, οι Αμερικανοί που ζουν στην «επαρχία» εντυπωσιάζονται πολύ πιο εύκολα – παρόλο που η τρομοκρατία δεν τους έπληξε ποτέ προσωπικά.

Ο αμερικανός δημοσιογράφος έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Ομπάμα. Πιστεύει όμως ότι διαπράττει σοβαρό σφάλμα όταν υπόσχεται ότι θα καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος. «Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, μας το έχει διδάξει η ιστορία του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Το περισσότερο που μπορούμε να πετύχουμε είναι να εξουδετερώσουμε τη δύναμή του και την επιρροή του».

Φοβάται ένα κύμα ισλαμοφοβίας στην Αμερική; «Όχι. Όπως έχει πει ο πρόεδρος, είναι δικό μας καθήκον να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στους τρομοκράτες και τους απλούς μουσουλμάνους. Και η αμερικανική πραγματικότητα είναι πολυπολιτισμική. Το 2008 όλοι έλεγαν ότι κάποιος που τον λένε Χουσέιν (όπως ο Ομπάμα) δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πρόεδρος. Κι όμως...»

Ο Γκόπνικ δεν εκπλήσσεται από το φαινόμενο των δυτικών τζιχαντιστών. Είναι κάτι συνηθισμένο στη Δύση, λέει, «παρόλο που το ξεχνάμε. Πολλά τρομοκρατικά φαινόμενα που στρέφονται εναντίον μας γεννήθηκαν στο σπίτι μας, σε αντίδραση προς τη νεωτερικότητα, και υιοθετήθηκαν από ανθρώπους απόλυτα ενταγμένους που αναζητούν μια χαμένη ταυτότητα».

Διαβάστε ακόμα:

Αργεντινή: Πρωτοφανής επίθεση σε 15χρονη επειδή ήταν πολύ όμορφη (pics)

Βρετανία: Αγοράκι… καρχαρίας μάς δείχνει τα δόντια του! (pics)