ΚΟΣΜΟΣ

Φονικός σεισμός στην Ισπανία

Φονικός σεισμός στην Ισπανία

Τουλάχιστον 8 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από τον φονικότερο σεισμό από το 1956, μεγέθους 5,1 βαθμών που «χτύπησε» την πόλη Λόρκα της Ισπανίας χτες προκαλώντας την κατάρρευση πολλών κτιρίων και πανικό στους κατοίκους που βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.

«Οι άνθρωποι είναι στους δρόμους. Ορίζουμε χώρους όπου μπορούν να περάσουν τη νύκτα. Ζητήσαμε από τα εμπορικά κέντρα να προσφέρουν νερό, τρόφιμα και σκεπάσματα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Λόρκα Φρανθίσκο Χοδάρ.

Σπίτια κατέρρευσαν, ιστορικές εκκλησίες και δημόσια κτίρια καταστράφηκαν.

Ζημιές αναφέρονται σε έναν οίκο ευγηρίας και τον πύργο μιας εκκλησίας. «Δυστυχώς, επιβεβαιώνω τους θανάτους» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Φραντσίσκο Χοντάρ. Οι ενέργειες των σωστικών δυνάμεων στρέφονται στον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν να απομακρύνουν ανθρώπους από τα κτίρια που έχουν πληγεί φτάνοντας συνολικά τους 10.000.


Ο σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών έγινε αισθητός μέχρι τη Μαδρίτη, που βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων βορειο-δυτικά της πληγείσας περιοχής. Σημειώθηκε χθες, Τετάρτη, στις 18.47 τοπική ώρα (19.47 ώρα Ελλάδος). Το επίκεντρό του εντοπίσθηκε στην περιοχή της Λόρκα με πληθυσμό 92.700 κατοίκους. Είχε προηγηθεί ασθενέστερη δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο έδωσε εντολή για την αποστολή 200 στρατιωτικών που θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για πολύ σοβαρές ζημιές.

Ο διευθυντής του ισπανικού σεισμολογικού ινστιτούτου Εμίλιο Καρρένο δήλωσε ότι η περιοχή της Μούρθια στις ακτές της Μεσογείου είναι μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου. «Είναι φυσιολογικό να περιμένουμε σεισμούς τέτοιου μεγέθους στην περιοχή αυτή, αλλά πολύ ισχυρές δονήσεις δεν είναι συνήθεις», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ρώμη είχε δημιουργηθεί πανικός τις τελευταίες μέρες, καθώς σύμφωνα με πρόβλεψη - συγχωρεμένου εδώ και χρόνια- «επιστήμονα» , σήμερα (11/5) θα έκανε σεισμό στην «Αιώνια πόλη»…