ΚΟΣΜΟΣ

Κι Μουν: Ας επικρατήσει η ειρήνη στη Λιβύη

Κι Μουν: Ας επικρατήσει η ειρήνη στη Λιβύη

Έκκληση σε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στη Λιβύη να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: χωρίς τον άμεσο τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων και χωρίς την επικράτηση μια διαρκούς ειρήνης, η ευημερία και η καλύτερη διαβίωση θα είναι ένα μακρινό όνειρο» δήλωσε ο Μπαν.

«Ζητάμε από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις μάχες» υπογράμμισε, απευθύνοντας έκκληση κυρίως για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Βεγγάζη (ανατολικά) τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν δηλώσει πίστη στον απότακτο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και τις αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες περιλαμβανομένων των τζιχαντιστών της οργάνωσης Άνσαρ Ασαρία.

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας των ΗΕ κάλεσε στη διεξαγωγή ενός πολιτικού διαλόγου με στόχο της ενίσχυση της νομιμότητας του Κοινοβουλίου που εκλέχθηκε την 25η Ιουνίου.

Τάχθηκε επίσης υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μιας «ισχυρής κυβέρνησης που θα είναι ικανή να εφαρμόζει τις αποφάσεις» σε μια χώρα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των παραστρατιωτικών ομάδων μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική στο διάλογο» υπογράμμισε αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Ο Μπαν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την έναρξη μίας συνάντησης διαλόγου μεταξύ των βουλευτών αντίπαλων κομμάτων του νέου Κοινοβουλίου της Λιβύης παρουσία της υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι όπως και απεσταλμένων της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Μάλτας και της Ιταλίας.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στις ΗΠΑ: 12χρονος πυροβόλησε την αδερφή του και αυτοκτόνησε