ΚΟΣΜΟΣ

Από τουρκικές βάσεις οι επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Από τουρκικές βάσεις οι επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε την Κυριακή Αμερικανός αξιωματούχος.


Η αμερικανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα τα αμερικανικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνταν για τα πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους απογειώνονταν από τις αεροπορικές βάσεις Αλ-Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Άλι αλ-Σάλεμ στο Κουβέιτ και Αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ.

«Οι λεπτομέρειες της αξιοποίησης (των τουρκικών βάσεων) εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επεξεργασία», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Η Ουάσιγκτον εξέφραζε τελευταία την δυσφορία της για την απροθυμία της Τουρκίας να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία.

Επί του πεδίου, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έστειλαν χθες, Κυριακή, ενισχύσεις στο Κομπάνι, την πόλη της βόρειας Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία, όπου οι κουρδικές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) προωθήθηκαν χθες κατά περίπου 50 μέτρα προς την κατεύθυνση του γενικού επιτελείου τους, απ' όπου οι τζιχαντιστές τους είχαν απωθήσει την Παρασκευή.

Το ΙΚ εκτόξευσε 11 ρουκέτες εναντίον του κέντρου του Κομπάνι, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση. Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να υπερτερούν, καθώς είναι περισσότεροι και καλύτερα οπλισμένοι. Ελέγχουν περίπου το 40% της πόλης, κυρίως τον ανατολικό τομέα καθώς και νότιες και δυτικές συνοικίες.

Σύμφωνα πάντως με το Παρατηρητήριο, η σθεναρή αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων υποχρέωσε ωστόσο το ΙΚ να φέρει ενισχύσεις από τη Ράκα και το Χαλέπι, τα προπύργιά του στη βόρεια Συρία. «Στέλνουν ακόμη και ανθρώπους που δεν έχουν πολλή πείρα από μάχες», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. «Είναι γι' αυτούς μια κρίσιμη μάχη. Αν δεν καταφέρουν να πάρουν το Κομπάνι, η εικόνα τους θα πληγεί σοβαρά (...)», πρόσθεσε.

Οι υπερασπιστές του Κομπάνι από την πλευρά τους δεν μπορούν να λάβουν ενιχύσεις επειδή η Τουρκία έχει αποκλείσει τα σύνορά της, εμποδίζοντας κυρίως τους Κούρδους της Τουρκίας να σπεύσουν προς βοήθεια των πολιορκημένων ομοεθνών τους.

Η στάση αυτή της Άγκυρας έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες φιλοκουρδικές ταραχές στην Τουρκία, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε πάντως χθες, Κυριακή, πως η χώρα του θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Κέρι: Θα χρειαστεί χρόνος για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών

Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν να κατευθύνουν τον Ιρακινό στρατό για τη μάχη της Μοσούλης