ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Επίθεση φιλοκαθεστωτικών κατά φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών

Χονγκ Κονγκ: Επίθεση φιλοκαθεστωτικών κατά φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών

Συγκρούσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα στο Χονγκ Κονγκ, όταν φιλοκαθεστωτικοί διαδηλωτές, οι οποίοι αντιτίθενται στις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις, επιτέθηκαν στον βασικό τόπο διεξαγωγής διαμαρτυριών, στην επιχειρηματική συνοικία της αυτόνομης κινεζικής πόλης - κράτους.


Εκατοντάδες άνδρες, μερικοί φορώντας χειρουργικές μάσκες, άρχισαν να διαλύουν τα οδοφράγματα τα οποία είχαν υψώσει εδώ και εβδομάδες οι διαδηλωτές.

Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε να χωρίσει τα δύο στρατόπεδα.

Οι συγκρούσεις άρχισαν μερικές ώρες μετά την διάλυση από πλευράς αστυνομίας ορισμένων οδοφραγμάτων, κυρίως έξω από κυβερνητικά γραφεία, σε μια προσπάθεια να υποβοηθηθεί η κίνηση των οχημάτων.

Οι διαδηλωτές, κυρίως φοιτητικές οργανώσεις και μέλη του φιλοδημοκρατικού κινήματος Occupy Central, διεκδικούν ο λαός του Χονγκ Κονγκ να μπορεί να ψηφίσει ελεύθερα στις εκλογές κυβερνήτη το 2017, χωρίς ο κατάλογος των υποψηφίων να υπόκειται στην έγκριση του Πεκίνου.

Την Κυριακή, ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λέουνγκ Τσουν Γινγκ τόνισε ότι οι πιθανότητες το Πεκίνο να δεχθεί το παραπάνω αίτημα είναι «σχεδόν μηδενικές».

Σε συνέντευξή του σε κινεζικό δίκτυο, σημείωσε ότι οι διαδηλώσεις έχουν βγει εκτός ελέγχου και δεν απέκλεισε τη χρήση βίας για τον τερματισμό τους.

Οι φιλοκαθεστωτικοί διαδηλώτες φώναζαν συνθήματα όπως «Ανοίξτε τους δρόμους», καθώς και άλλα υπέρ της αστυνομίας.

Φοιτητές σημείωναν ότι πολλοί από τους φιλοκαθεστωτικούς αντιπάλους τους «μοιάζουν με γκάνγκστερς».

Διαβάστε επίσης:

Ξανά στο δικαστήριο ο Πιστόριους για την ανακοίνωση της ποινής