ΚΟΣΜΟΣ

Μπαν Κι Μουν: Επανάληψη ειρηνευτικών συνομιλιών Παλαιστίνης- Ισραήλ

Μπαν Κι Μουν: Επανάληψη ειρηνευτικών συνομιλιών Παλαιστίνης- Ισραήλ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε από τη Ραμάλα Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανατροπής ενός "στάτους κβο" που δεν μπορεί πλέον να στηριχθεί.


"Ο χρόνος που περνά δεν είναι σύμμαχος της ειρήνης. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε αμέσως για να εμποδίσουμε την περαιτέρω παγίωση ενός 'στάτους κβο' που ήδη δεν μπορεί να στηριχθεί", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Ράμι Χαμντάλα, πρόεδρο της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας.

Ο Μπαν Κι-μουν "καταδίκασε με σφοδρότητα τη συνέχιση του ισραηλινού εποικισμού των κατεχομένων Παλαιστινιακών Εδαφών", λίγες ώρες πριν από την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ενώ ζήτησε τον τερματισμό των "επαναλαμβανόμενων προκλήσεων" στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ, όπου η Πλατεία των Τζαμιών είναι εστία κλιμακούμενης έντασης.

Αποφεύγοντας να αναφερθεί συγκεκριμένα στην Πλατεία των Τζαμιών, πεδίο ταραχών σήμερα εξαιτίας της άδειας επίσκεψης που δόθηκε από τις ισραηλινές αρχές σε ομάδα ορθόδοξων εβραίων προσκυνητών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε: "Εκφράζω τη βαθειά μου ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ, οι οποίες δεν έχουν άλλο αποτέλεσμα παρά την ενίσχυση της έντασης και πρέπει να σταματήσουν".

Διαβάστε επίσης: Διεθνής οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας