ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Δεκάδες τραυματίες από τον τυφώνα που απειλεί το Τόκιο (vids+pics)

Ιαπωνία: Δεκάδες τραυματίες από τον τυφώνα που απειλεί το Τόκιο (vids+pics)

Προς το Τόκιο κατευθύνεται ο ισχυρός τυφώνας Βονγκφόνγκ, ο οποίος έπληξε τη Δευτέρα (13/10) τα κεντρικά νησιά της Ιαπωνίας, αφήνοντας πίσω του δεκάδες τραυματίες, αλλά και έναν αγνοούμενο.

Ο τυφώνας αυτός, που σάρωσε την Οκινάουα (νότια) το Σαββατοκύριακο, κατευθύνεται προς τα βορειοανατολικά της χώρας με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ ενδέχεται να πλήξει το Κάντο (περιλαμβάνει το Τόκιο), αργότερα σήμερα ή το πρωί της Τρίτης (14/10).

Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει μάλιστα προειδοποιήσεις για σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες στην πρωτεύουσα, όπου ήδη οι βροχοπτώσεις έχουν ενταθεί, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία.

«Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί απέναντι στις σφοδρές ριπές ανέμου και τα τεράστια κύματα, ενώ οι άνεμοι είναι ισχυροί ακόμα και στις περιοχές που βρίσκονται μακριά από το μάτι του τυφώνα», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο μετεωρολόγος Χιρόσι Σασάκι, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες «να μην προσεγγίζουν ποτάμια που έχουν φουσκώσει και τις ακτές».

«Παραμείνετε στα καταφύγια προτού οι βροχές και ο άνεμος ενισχυθούν», προσέθεσε.

Εξαιτίας του κινδύνου κατολισθήσεων, πλημμυρών και τεράστιων κυμάτων, οι τοπικές αρχές συμβούλεψαν σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους ως προληπτικό μέτρο.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα καταγράφονται καταρρακτώδεις βροχές, πλημμυρισμένοι δρόμοι, χείμαρροι από λασπόνερα και σπίτια κατεστραμμένα (σε ορισμένα αποκολλήθηκαν μάλιστα οι στέγες και οι τοίχοι κατέρρευσαν), ενώ γιγαντιαία κύματα, που φθάνουν τα 9 μέτρα σε ύψος, σαρώνουν τις ακτές.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 68 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, περιλαμβανομένων 23 στο αρχιπέλαγος της Οκινάουα, όπου ένα κοριτσάκι 9 ετών και ένας 20χρονος άνδρας υπέστησαν ακρωτηριασμό στα δάχτυλα, όταν τους παρέσυραν οι σφοδροί άνεμοι σε δύο διαφορετικά περιστατικά σε λιμάνι.

Παράλληλα, ένας 26χρονος Κινέζος που είχε παρασυρθεί χθες το απόγευμα από τα κύματα στο Σιζουόκα εξακολουθεί να αγνοείται.

Ο τυφώνας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στις μετακινήσεις, εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες στα αεροδρόμια, οι οποίοι επέστρεφαν στα σπίτια τους έπειτα από ένα τριήμερο διακοπών λόγω της σημερινής αργίας στη χώρα.

Τουλάχιστον 635 πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ υπήρξαν καθυστερήσεις στα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή του Κανσάι (δυτικά), σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Διαβάστε ακόμα:

Ινδία: Δεκάδες νεκροί από τον τυφώνα - Φόβος για πλημμύρες (vids+pics)