ΚΟΣΜΟΣ

EE: Στα «σκαριά» στρατιωτικό σχέδιο κατά της εξάπλωσης του Έμπολα

EE: Στα «σκαριά» στρατιωτικό σχέδιο κατά της εξάπλωσης του Έμπολα

Για ένα σχέδιο με στόχο να δοθεί συντονιστικός ρόλος στις ευρωπαϊκές στρατιωτικές αποστολές για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, αναμένεται να συζητήσουν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στον ιστότοπο EurActiv.com ότι το σχέδιο, που προτάθηκε από την απερχόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Αστον, περιλαμβάνει αρκετές επιλογές για την αύξηση και το συντονισμό των προσπαθειών των 28 χωρών της Ένωσης.

Ο συντονισμός αυτός θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών υπαλλήλων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη για τις αποστολές διάσωσης, αλλά και για την οικοδόμηση νοσοκομείων.

Το EurActiv.com σχολιάζει επίσης ότι είναι ασαφές κατά πόσο το Λονδίνο και το Παρίσι θα υποστηρίξουν ένα συντονιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διπλωμάτες που μίλησαν σχετικά με την πρόταση, σημείωσαν ότι μπορεί να συναντήσει σθεναρή αντίσταση από ορισμένα κράτη μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η συνεργασία της ΕΕ στο στρατιωτικό τομέα παίρνει συνήθως τη μορφή μιας επίσημης αποστολής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Σύμφωνα με την πρόταση, το συντονιστικό ρόλο θα αναλάβει το στρατιωτικό προσωπικό της ΕΕ, ένα σώμα υπό τον άμεσο έλεγχο της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμα:

Οι πρώτοι αποικιστές του Άρη θα πεθάνουν μετά από 68 ημέρες!

Αυστρία: Παρουσιάζεται το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο αυτονομίας 690 χλμ! (vid)

Αυστρία: Αναζητείται ενοικιαστής για το σπίτι του... Χίτλερ!

Σιγκαπούρη: Ψαράς αλίευσε «εξωγήινο» τρομακτικό θαλάσσιο πλάσμα (vid)

ΗΠΑ: Παπαγάλος επέστρεψε μετά από 4 χρόνια μιλώντας πια... ισπανικά! (vid)