ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Πολιτική αστάθεια και νέα αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης

Βουλγαρία: Πολιτική αστάθεια και νέα αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης

Απέτυχαν οι συνομιλίες του κόμματος GERB και του φιλελεύθερου κόμματος «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ), για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλγαρία.

Οι εκπρόσωποι του GERB απέρριψαν την πρόταση του ΚΔΕ να στηρίξει επί τριακόσιες μέρες κυβέρνηση μειοψηφίας του GERB επειδή οι 84 έδρες της νικήτριας δύναμης στη νέα Βουλή κρίνονται ως ανεπαρκής κοινοβουλευτική βάση για παρόμοια κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του GERB Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, το κόμμα απέκλεισε τη συνεργασία με το ΚΔΕ, καθώς το τελευταίο συμμετείχε στη συμμαχία «αντί GERB», όπως χαρακτήρισε η ίδια την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Ο εκπρόσωπος του ΚΔΕ Ιορντάν Τσόνεφ ανέφερε ότι δεν δέχτηκαν να συνεργαστούν με το GERB μετά τις εκλογές του 2013 «εξαιτίας της αυταρχικής πολιτικής και την κατάχρηση εξουσίας από το GERB κατά τη διακυβέρνησή του». Προειδοποίησε δε για τους κινδύνους για τη διεθνή εικόνα της Βουλγαρίας αλλά και για την κοινωνική ειρήνη στη χώρα ως συνέπεια τυχόν συμμετοχής ακραίων εθνικιστικών κομμάτων στη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Έλεγχοι και στο Χίθροου για πιθανά κρούσματα Έμπολα