ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Συνελήφθησαν 13 ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

Μαλαισία: Συνελήφθησαν 13 ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

Οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι συνέλαβαν 13 Μαλαισιανούς, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και εκτιμάται ότι σχεδίαζαν να μεταβούν στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών.


Τη Δευτέρα η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε εστιατόριο του Σαχ Αλάμ, ενός προαστίου σε απόσταση 30 λεπτών από την πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ, ύστερα από την ανακοίνωση των αρχών ότι η ομάδα, η οποία περιελάμβανε και γυναίκες, σχεδίαζε να φύγει από τη Μαλαισία.

"Ακόμη δεν έχουμε ερευνήσει το σπίτι τους και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Αγιούμπ Καν Μαϊντίν, ο δεύτερος στην ιεραρχία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας.

Η Μαλαισία έχει συλλάβει συνολικά 36 πολίτες που θεωρούνται ύποπτοι για ένοπλη δράση από τον περασμένο Απρίλιο και οι αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 30 Μαλαισιανοί βρίσκονται ήδη στη Συρία και στο Ιράκ και πολεμούν στο πλευρό διαφόρων οργανώσεων με διασυνδέσεις με το ΙΚ.

Τον Ιούνιο, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι 15 Μαλαισιανοί φέρεται να σκοτώθηκαν στη Συρία ενώ συμμετείχαν σε ενέργειες που συνδέονται με το ΙΚ.

Ένοπλοι Μαλαισιανοί έχουν χρησιμοποιήσει το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στρατολογήσουν άλλους κι έχουν προσελκύσει χιλιάδες άτομα μέσω Διαδικτύου.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται νεαρές γυναίκες και ολόκληρες οικογένειες και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μία τετραμελής οικογένεια μετέβη στη Συρία, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει η περίπτωση μίας μαλαισιανής γιατρού η οποία αφηγείται στη σελίδα της στο Facebook τη ζωή της ως συζύγου τζιχαντιστή στη Συρία.

Διαβάστε επίσης: Κομπάνι: Συνεχίζονται με ένταση οι αεροπορικές επιδρομές