ΚΟΣΜΟΣ

«Το Σερβία-Αλβανία ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι»

«Το Σερβία-Αλβανία ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι»

Ο αγώνας Σερβία-Αλβανία στο Βελιγράδι ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό ποδοσφαιρικό παιχνίδι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από τα έντυπα ΜΜΕ στην Πρίστινα.

Τα έντυπα ΜΜΕ στην Πρίστινα προβάλλουν με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι, με την εκτίμηση ότι ο αγώνας ήταν «κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι».

Με τις φωτογραφίες του τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου με τη σημαία της Αλβανίας και με τις μορφές του Ισμαήλ Κεμάλι, ο οποίος το 1912 ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας και του συναγωνιστή του Κοσοβάρου, Ίσα Μπολετίνι και φωτογραφίες από τις φασαρίες στο γήπεδο, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «οι εκπρόσωποι της Αλβανίας υπερασπίστηκαν την αλβανική σημαία».

Η ένταση διέκοψε ιστορικό αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι, αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Κόχα Ντιτόρε" και σημειώνεται ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αλβανίας στο Βελιγράδι ήταν «με το κεφάλι ψηλά».

Ο αγώνας διακόπηκε, ενώ το αποτέλεσμα ήταν 0:0 και οι Αλβανοί είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού, όταν στο 42' μία ερυθρόμαυρη σημαία με τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο εμφανίστηκε πάνω από το στάδιο και προκάλεσε την αντίδραση των Σέρβων οπαδών και ένταση μεταξύ των παικτών.

Η εφημερίδα "Ζέρι" σε δημοσίευμα με τον τίτλο "Μεγάλη Αλβανία" αναφέρει ότι ακόμη μεγαλύτερο ήταν το ελικόπτερο που έφερε τη σημαία με το χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας και την επιγραφή "αυτόχθονες" που πετούσε πάνω από τους 25.000 Σέρβους οπαδούς.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, πάνω στη σημαία ήταν ο Ισμαήλ Κεμάλι και ο Ίσα Μπολετίνι και τον δικό τους ρόλο έπαιξαν οι ποδοσφαιριστές Άντι Λίλα και Ταουλάντ Τσάκα, όταν συγκρούστηκαν με τους Σέρβους προστατεύοντας τα αλβανικά σύμβολα.

Η εφημερίδα "Τριμπούνα" σε δημοσίευμα για το χθεσινό γεγονός στο στάδιο της Παρτίζαν αναφέρει ότι στη διάρκεια του αγώνα είχαν κλείσει όλες οι είσοδοι, αλλά «ξέχασαν ότι οι αετοί έρχονται από τον ουρανό» και τονίζεται ότι αναμένεται επίσημο αποτέλεσμα 3:0 για την Αλβανία.

«Στους Σέρβους ανήκει η ντροπή και στην Αλβανία η σημαία» τονίζεται στο δημοσίευμα, στο οποίο παρατίθενται δηλώσεις των Αλβανών παικτών, μεταξύ των οποίων του Ετρίτ Μπερίσα, ο οποίος είπε:

«Έχουμε τους καλύτερους οπαδούς στον κόσμο. Θα κάνουμε τα πάντα για αυτούς και θα συνεχίσουμε σε κάθε αγώνα να δίνουμε το καλύτερο».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αρχηγός της ομάδας της Αλβανίας, Λιορίκ Τσάνα δήλωσε ότι «όταν είδε ότι οπαδοί με καρέκλα επιτέθηκαν στον Μπαλιάι, δεν σκέφτηκε τίποτα άλλο από το να βοηθήσει ώστε να μην τον χτυπήσουν».

Τον αγώνα παρακολουθούσαν στο Κόσοβο δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι μετά τη διακοπή βγήκαν στους δρόμους και πανηγύριζαν, μετέδωσαν τα ΜΜΕ της Πρίστινας.

Μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε από τα ΜΜΕ της Πρίστινας στον "Σέρβο χούλιγκαν Ίβαν Μπογκντάνοβ", ο οποίος έκαψε την αλβανική σημαία στη Γένοβα της Ιταλίας στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Ιταλίας και Σερβίας.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Κοσόβου, ο Μπογκντάνοβ ήταν χθες στο γήπεδο και προσπάθησε να επιτεθεί σε παίκτες της Αλβανίας, αλλά τον σταμάτησε το προσωπικό ασφάλειας.

Ο Τύπος της Πρίστινας δημοσιεύει και τη δήλωση του αρχηγού της ομάδας της Σερβίας, Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς ότι μεταξύ των παικτών δεν υπήρξε πρόβλημα και ότι λυπάται για τα όσα συνέβησαν στο χθεσινό αγώνα.

Ο αρχηγός της ομάδας της Αλβανίας, ευχαρίστησε τους Ιβάνοβιτς και Μάτιτς, τονίζοντας ότι βοήθησαν τους παίκτες της Αλβανίας, όταν δέχθηκαν επίθεση.

«Στα αποδυτήρια συζήτησα με τον Ιβάνοβιτς και μου είπε ότι είναι μόνο ποδόσφαιρο και έτσι πρέπει να το βλέπουμε, αλλά του είπα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα, επειδή πέντε παίκτες της Αλβανίας τραυματίστηκαν στο πρόσωπο και στο σώμα. Υπήρξαν προτάσεις να εκκενωθεί το γήπεδο και να συνεχιστεί ο αγώνας, αλλά οι Αλβανοί παίκτες δεν ήταν σε φυσική ή ψυχική κατάσταση να συνεχίσουν», είπε ο Τσάνα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Κοσόβου.

Οι πολιτικοί του Κοσόβου μέχρι στιγμής δεν σχολίασαν τα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας.

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρά επεισόδια και στο Αργυρόκαστρο μετά το Σερβία-Αλβανία