ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Ο Καναδάς προμήθευσε με Zmapp Ισπανία και Νορβηγία

Έμπολα: Ο Καναδάς προμήθευσε με Zmapp Ισπανία και Νορβηγία

Με μικρές ποσότητες του πειραματικού φαρμάκου κατά του Έμπολα, ZMapp, προμήθευσε την Ισπανία και τη Νορβηγία ο Καναδάς, προκειμένου να το χορηγήσουν στη νοσοκόμα και τη γιατρό που έχουν μολυνθεί από το θανατηφόρο ιό.

«Το Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας στο Ουίνιπεγκ της Μανιτόμπα παρέδωσε τις ποσότητες του σκευάσματος στην Ισπανία το Σεπτέμβριο και στη Νορβηγία αυτόν το μήνα, έπειτα από αίτημα των δύο χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Δημόσιας Υγείας του Καναδά, Ρόμπερτ Κίρεν.

Σημειώνεται πάντως ότι το ZMapp βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, καθώς έχει παρασκευαστεί για χρήση σε ζώα…

Την ίδια ώρα, μία νοσοκόμα παραμένει σε σοβαρή κατάσταση αυτήν την εβδομάδα αφότου προσβλήθηκε από τον ιό, ενώ φρόντιζε ασθενείς με Έμπολα.

«Μία Νορβηγίδα γιατρός που εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε μολύνθηκε και διακομίστηκε στην πατρίδα της για νοσηλεία», ενημέρωσε η μη κυβερνητική οργάνωση την περασμένη εβδομάδα.

Ο καναδικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, πάντως, αφού έστειλε αρκετές δόσεις του φαρμάκου ZMapp στην Ισπανία και τη Νορβηγία, σχεδιάζει να κρατήσει όλο το υπόλοιπο απόθεμα στον Καναδά για να το χρησιμοποιήσει σε έρευνες ή για το ενδεχόμενο να χρειαστεί εντός της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει λάβει ακόμα τις 800 δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου κατά του Έμπολα, δωρεά του Καναδά. Τόσο ο Καναδός αξιωματούχος, όσο και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Νίκα Αλεξάντερ δεν ήταν σε θέση προς το παρόν να διευκρινίσουν πότε ο Καναδάς θα στείλει το εμβόλιο στον ΠΟΥ στη Γενεύη…

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Η ασθενής με Έμπολα ταξίδεψε με αεροπλάνο!