ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία και Τσεχία ξεκινούν ελέγχους για Έμπολα στα αεροδρόμια

Γαλλία και Τσεχία ξεκινούν ελέγχους για Έμπολα στα αεροδρόμια

Ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Γαλλία και Τσεχία αποφάσισαν να ξεκινήσουν ελέγχους στα αεροδρόμιο στους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «δήλωσε ότι η Γαλλία θα θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό ελέγχου κατά την άφιξη των πτήσεων οι οποίες προέρχονται από περιοχές που πλήττονται από την επιδημία του ιού Έμπολα» επισημαίνεται.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε επ’ ευκαιρία μιας τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ και των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιταλίας Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι, αντίστοιχα.

«Όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τις πληγείσες χώρες και απηύθυναν έκκληση για την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ευρέως συντονισμού με τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις χώρες που πλήττονται» προστίθεται στο δελτίο Τύπου.

Στην Τσεχία, την ίδια ώρα, όλοι οι επιβάτες που θα φθάνουν στο αεροδρόμιο της Πράγας θα υποβάλλονται σε ελέγχους κυρίως θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα ιατρικό ερωτηματολόγιο που θα σχετίζεται με την επιδημία του ιού Έμπολα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μποχούσλαβ Σομπότκα.

Οι επιβάτες που θα προέρχονται από τις χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό θα υποβάλλονται στο αεροδρόμιο σε εξετάσεις για τον έλεγχο της θερμοκρασίας τους, τους οποίους θα διεξάγει ιατρικό προσωπικό, διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τσεχίας με αφορμή τη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας.

«Το συμβούλιο ασφαλείας της Τσεχίας ενέκρινε την εφαρμογή μίας διαδικασίας ανίχνευσης στους επιβάτες που φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Βάτσλαβ Χάβελ στην Πράγα» είπε ο Σομπότκα ενώπιον του Τύπου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας Σβατόπλουκ Νέμετσεκ διευκρίνισε ότι οι επιβάτες θα καλούνται να αναφέρουν στο ερωτηματολόγιο όλες τις χώρες που επισκέφθηκαν τις τελευταίες 42 ημέρες, ήτοι ένα διάστημα που αντιστοιχεί σε δύο περιόδους επώασης του Έμπολα.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Πρώτο κρούσμα στον Κόλπο - Επιβάτης σε καραντίνα στο Ντουμπάι