ΚΟΣΜΟΣ

«Κάναμε λάθος στη διάγνωση του Λιβεριανού που απεβίωσε»

«Κάναμε λάθος στη διάγνωση του Λιβεριανού που απεβίωσε»

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών Υγείας του Τέξας παραδέχτηκε ότι "έγιναν λάθη" στη διάγνωση του Λιβεριανού, ο οποίος πέθανε από τον ιό του Έμπολα στο Ντάλας και δήλωσε ότι λυπάται πολύ για τις ανακριβείς πληροφορίες που ανακοινώθηκαν στον κόσμο.

Μιλώντας σε μια επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει τους χειρισμούς των αρχών για την αντιμετώπιση της επιδημίας ο Δρ. Ντάνιελ Βάργκα υπογράμμισε επίσης ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η Νίνα Φαμ, η πρώτη νοσηλεύτρια από το Τέξας που προσβλήθηκε από τον ιό του Έμπολα αφού φρόντισε έναν Λιβεριανό σε νοσοκομείο του Ντάλας, θα μεταφερθεί για νοσηλεία στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), έξω από την Ουάσινγκτον.

Η Φαμ θα μεταφερθεί σε θάλαμο απομόνωσης του ΝΙΗ, στο Μέριλαντ, απόψε το βράδυ, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δρ. Άντονι Φάουτσι καταθέτοντας στην ίδια επιτροπή του Κογκρέσου. "Θα της παράσχουμε ποιοτική φροντίδα στις εγκαταστάσεις μας που αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας", τόνισε σημειώνοντας ότι το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας ήταν αυτό που ζήτησε τη μεταφορά της ασθενούς, η κατάσταση της οποίας κρίνεται σταθερή.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Τομ Φρίντεν δήλωσε στους Αμερικανούς βουλευτές ότι είναι "ανοιχτός σε νέες ιδέες" για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. "Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες ιδέες" τόνισε.

Ο βουλευτής Τιμ Μέρφι ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα των ταξιδιωτικών περιορισμών από χώρες της Δυτικής Αφρικής αλλά και να ερευνηθεί σε βάθος το τι πήγε στραβά στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας, με αποτέλεσμα να προσβληθούν από τον Έμπολα δύο νοσοκόμες.

"Η αξιοπιστία της διοίκησης και της κυβέρνησης εξανεμίζεται καθώς οι Αμερικανοί χάνουν καθημερινά την εμπιστοσύνη τους μετά τις αποτυχίες της εφαρμοζόμενης στρατηγικής", σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι ορισμένα σχολεία στο Οχάιο και το Τέξας παρέμειναν κλειστά σήμερα καθώς εκφράστηκαν φόβοι ότι μαθητές ή καθηγητές μπορεί να ήρθαν σε επαφή με την δεύτερη νοσοκόμα, την Άμπερ Βίνσον, η οποία ταξίδεψε αεροπορικώς από τη μία Πολιτεία στην άλλη.

Τρία κτίρια του σχολικού συγκροτήματος Μπέλτον, στο κεντρικό Τέξας, έκλεισαν επειδή δύο μαθητές είχαν ταξιδέψει στο ίδιο αεροπλάνο με τη Βίνσον. Το ίδρυμα Σόλον, στο Οχάιο, έκλεισε επίσης το κολέγιο και το δημοτικό σχολείο που διατηρεί γιατί ένας εργαζόμενός του ενδέχεται να ταξίδεψε με το ίδιο αεροπλάνο, αλλά σε διαφορετική πτήση, με τη νοσοκόμα.

Όλα τα σχολικά συγκροτήματα θα απολυμανθούν, υπογράμμισαν οι διευθυντές τους.

Διαβάστε επίσης:

Ιεραπόστολος επέστρεψε στη Μαδρίτη από τη Λιβερία με συμπτώματα Έμπολα