ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών

Ένα Σαββατοκύριακο κυκλοφοριακού χάους θα αντιμετωπίσουν όσοι ταξιδεύουν με το τραίνο λόγω της απεργίας των μηχανοδηγών των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα.


Το συνδικάτο των μηχανοδηγών (GDL) στη Deutsche Bahn εξήγγειλε σήμερα νέα απεργία που θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο σκληραίνοντας τη στάση του στη σύγκρουση με τη διοίκηση για το μισθολογικό.

Η πανεθνική απεργία, τρεις ημέρες μετά την προχθεσινή κινητοποίηση, θα διαρκέσει για το επιβατικό κοινό από τις 02:00 του Σαββάτου έως τις 04:00 τοπική ώρα της Δευτέρας. Επίσης θα επηρεάσει και τις εμπορευματικές μεταφορές από σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος).

Οι μηχανοδηγοί διεκδικούν μεταξύ άλλων αύξηση αποδοχών κατά 5% και μείωση κατά δύο ώρες της εβδομάδας εργασίας. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν εδώ και καιρό καταστεί δύσκολες στους κόλπους των γερμανικών σιδηροδρόμων: διοίκηση και συνδικάτο εμμένουν στις θέσεις τους και αλληλοκατηγορούνται για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ταξιδιώτες.

Ήδη αυτή την εβδομάδα, το 70% των δρομολογίων των τραίνων μεγάλων αποστάσεων ακυρώθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι το πρωί της Πέμπτης εξαιτίας της 14ωρης απεργίας.

Δύο προειδοποιητικές απεργίες μερικών ωρών είχαν επίσης πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο και μια την περασμένη εβδομάδα.
Το 2012, προγενέστερες διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικάτου GDL και της δημόσιας επιχείρησης σιδηροδρόμων Deutsche Bahn είχαν καταλήξει σε συμφωνία που προέβλεπε αύξηση των αποδοχών των μηχανοδηγών κατά 6,2% για δυο χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Μέρκελ: Καμία δραστική αλλαγή για την Ουκρανία από τις συνομιλίες με Πούτιν