ΚΟΣΜΟΣ

Καμία συμφωνία με την Μπόκο Χαράμ για την απελευθέρωση των μαθητριών

Καμία συμφωνία με την Μπόκο Χαράμ για την απελευθέρωση των μαθητριών

Την ανακοίνωση στην οποία είχε προβεί νωρίτερα η προεδρία της χώρας, κάνοντας λόγο για εκεχειρία με την Μπόκο Χαρά, διέψευσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Νιγηρίας, τονίζοντας ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα κάποια συμφωνία για την απελευθέρωση των περίπου 200 κοριτσιών που παραμένουν σε ομηρία από την ισλαμιστική οργάνωση εδώ και έξι μήνες.

Ερωτηθείς εάν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση των κοριτσιών, ο υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Μάικ Ομέρι απάντησε: «Όχι. Αυτό το θέμα δεν έχει ακόμα διευθετηθεί, όμως πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο».

Νωρίτερα, ο πρώτος γραμματέας της προεδρίας της Νιγηρίας, ο Χάσαν Τούκουρ, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επιτεύχθηκε συμφωνία τόσο για εκεχειρία, όσο και για την απελευθέρωση των μαθητριών.

«Δέχτηκαν να τις αφήσουν ελεύθερες στο Τσίμποκ», τόνισε, αναφερόμενος στις 219 έφηβες που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο τους στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγωγή των κοριτσιών προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, κυρίως όταν ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, απείλησε να τις παντρέψει δια της βίας με ισλαμιστές μαχητές ή να τις πουλήσει για σκλάβες.

Η προεδρία, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν πάντως ότι επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας με την Μπόκο Χαράμ. Σύμφωνα με τον Ομέρι, οι εκπρόσωποι της ισλαμιστικής οργάνωσης τόνισαν ότι όλοι οι όμηροι που κρατούν, συμπεριλαμβανομένων και των κοριτσιών, είναι ζωντανοί και καλά στην υγεία τους.

Διαβάστε ακόμα:

Νιγηρία: Εκεχειρία με την Μπόκο Χαράμ – Απελευθερώνονται οι μαθήτριες