ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από χιονοθύελλα στα Ιμαλάια

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από χιονοθύελλα στα Ιμαλάια

Τουλάχιστον 32 νεκροί, 40 αγνοούμενοι και 175 τραυματίες έχει αφήσει μέχρι στιγμής πίσω της η χιονοθύελλα που σημειώθηκε την Τρίτη στα Ιμαλάια.

Ο στρατός του Νεπάλ πραγματοποίησε σήμερα εκτεταμένη έρευνα στο ψηλότερο βουνό του κόσμου, στην πιο εντατική προσπάθειά του για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων της χειρότερης καταστροφής στα ορειβατικά χρονικά της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή, οι υπόλοιποι πεζοπόροι, μεταξύ τους δεκάδες ξένοι, είναι σώοι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο.

Δώδεκα ελικόπτερα πετούσαν πάνω από απρόσιτα σημεία, ώστε διασώστες να κατεβούν και να ερευνήσουν περιοχές, ενώ στρατιώτες αναπτύχθηκαν και κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Τα συνεργεία διάσωσης επικεντρώνουν στο εξής την αποστολή τους στην περισυλλογή των σορών και ελικόπτερα του στρατού πετούσαν σήμερα πάνω από την ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα.

Η ασυνήθιστη καταιγίδα της Τρίτης και οι χιονοστιβάδες που προκάλεσε σκότωσαν τουλάχιστον 32 ανθρώπους, μεταξύ τους 17 τουρίστες.

«Πιστεύουμε ότι όλοι οι άλλοι πεζοπόροι στην περιοχή είναι σώοι», δήλωσε ο Μπινάι Ασαρία, της Ένωσης οργανώσεων Πεζοπορίας του Νεπάλ, που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης. "Δεν έχουμε λάβει νέες κλήσεις για διασώσεις".

Σύμφωνα με την αστυνομία, 385 άνθρωποι συνολικά, ανάμεσά τους 180 ξένοι, είναι σώοι και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία από την Τετάρτη από τις πληγείσες από τη χιονοθύελλα περιοχές.

Οι διασώστες ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν το πτώμα ενός νεπαλέζου αχθοφόρου, γεγονός το οποίο αύξησε σε 32 τον αριθμό των νεκρών.

Χιλιάδες άνθρωποι ακολουθούν την ορειβατική διαδρομή στην Αναπούρνα κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, καθώς τότε επικρατούν οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για πεζοπορία στην 10η υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Περίπου 168 ξένοι είχαν εγγραφεί στον κατάλογο για μια εξόρμηση στο βουνό, μέσω των περιοχών Μανάνγκ και Μουστάνγκ που επλήγησαν από τη χιονοθύελλα.