ΚΟΣΜΟΣ

Το Βατικανό προσπαθεί κάνει άνοιγμα σε όλους τους «αποκλεισμένους»

Το Βατικανό προσπαθεί κάνει άνοιγμα σε όλους τους «αποκλεισμένους»

Με τη διαπίστωση ότι «κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει, στο εξής, να νιώθει αποκλεισμένος», ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας, στο Βατικανό.

Το τελικό κείμενο, σε ορισμένα του σημεία, δεν εγκρίθηκε με ομοφωνία, αλλά από την πλειοψηφία των ανώτερων καθολικών κληρικών. Για πρώτη φορά, κατά τις δυο εβδομάδες συζητήσεων και τοποθετήσεων, πραγματοποιήθηκαν βασικής σημασίας «ανοίγματα» προς τους διαζευγμένους, τα ζευγάρια που συζούν και τους ομοφυλόφιλους. Υπογραμμίσθηκε η απόλυτη ανάγκη σεβασμού της υπόστασης και της αξιοπρέπειάς τους.

«Η Εκκλησία πρέπει να παρουσιάζεται σαν ένα σπίτι με την πόρτα της υποδοχής πάντα ανοικτή, χωρίς να απομονώνεται και να αποκλείεται κανείς», αναφέρεται στην τελική έκθεση, της Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας που ήταν αφιερωμένη στην οικογένεια.

Σύμφωνα πάντως με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να μπορούν να κοινωνούν και πάλι οι διαζευγμένοι καθολικοί πιστοί, και τη συμμετοχή των ομοφυλόφιλων ζευγαριών στη ζωή της Εκκλησίας, παρά τη θετική, γενικότερη διάθεση, δεν εξασφαλίσθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των δυο τρίτων. Κάτι που σημαίνει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν, πιθανότατα, σε ένα χρόνο, κατά την τακτική σύνοδο των καθολικών επισκόπων.

«Αν δεν υπήρχε μια ζωηρή συζήτηση, με έντονη και πραγματική συμμετοχή, τώρα θα ήμουν σίγουρα απογοητευμένος», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του.

Στο τελικό κείμενο της Συνόδου, τέλος, γίνεται αναφορά και στην πληγή της παιδεραστίας στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας: «Η σκέψη μας και ο προβληματισμός μας αφορά, επίσης τα παιδιά και τους νέους, που είναι θύματα ακόμη κι όσων θα έπρεπε να τους προστατέψουν, να τους βοηθήσουν να μεγαλώσουν με γνώμονα την εμπιστοσύνη», γράφουν οι καθολικοί επίσκοποι.

Διαβάστε επίσης:

Τα χρήματα του λογαριασμού είχαν πάνω... περιττώματα!