ΚΟΣΜΟΣ

Στο «φως» ο τάφος της Mona Lisa;

Στο «φως» ο τάφος της Mona Lisa;
Η σκαπάνη των αρχαιολόγων ...

Η σκαπάνη των αρχαιολόγων και των ιστορικών που είχαν ξεκινήσει το «κυνήγι» για την ανακάλυψη του τάφου της αινιγματικής Mona Lisa έφερε χθες στο «φως» μια υπόγεια κρύπτη, στη μονή της Αγίας Ούρσουλα, στη Φλωρεντία.

Η κρύπτη βρέθηκε μετά από έρευνες που διήρκεσαν μόλις δύο εβδομάδες στη μονή του 16ου αιώνα. Οι ερευνητές, σε μια τύπου Indiana Jones αναζήτηση, χρησιμοποίησαν ραντάρ υπεδάφους και χάρτες ηλικίας 500 ετών και εντόπισαν την ακριβή θέση του τάφου, που αναμένουν ότι περικλείει τα λείψανα της Lisa del Giocondo.

Ο καθηγητής Silvano Vinceti, ο οποίος ηγείται της έρευνας, δήλωσε: «Πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη, καθώς η ανακάλυψη της κρύπτης βρίσκεται σε συμφωνία με το αρχειακό υλικό και την προκαταρκτική μας έρευνα».

Ανάμεσα στα ιστορικά τεκμήρια που έχει στη διάθεσή της η ομάδα είναι και το πιστοποιητικό θανάτου της Mona Lisa, σύμφωνα με το οποίο η σορός έχει ενταφιαστεί στη μονή της Αγίας Ούρσουλα.

Σύμφωνα με ιστορικούς, η Mona Lisa μόνασε μετά το θάνατο του συζύγου της. Η ίδια πέθανε στη μονή, σε ηλικία 63 ετών, το 1542.

Η ερευνητική ομάδα αφαίρεσε ένα στρώμα τσιμέντου, που είχε τοποθετηθεί στη σύγχρονη εποχή στο έδαφος της μονής και βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά παλαιών πλίνθων. Κάτω από το περίβλημα, πάχους 90 εκατοστών, βρήκαν δύο κρύπτες. Η μία είναι πιο παλιά από την άλλη.

Ο καθηγητής πάντως σημειώνει ότι θα μεσολαβήσουν αρκετές ημέρες μέχρι να η σκαπάνη να αποκαλύψει τα οστά της γυναίκας, που το όνομά της έμεινε στην αιωνιότητα από το πορτρέτο του Λεονάρντο ντ Βίντσι.

Παρούσα στην ανασκαφή είναι και η Natalia Gucciardini Strozzi, απόγονος της οικογένειας Giocondo, η οποία είχε αντιδράσει έντονα στην είδηση της έναρξης των ερευνών. Μάλιστα είχε μιλήσει για «πράξη βεβήλωσης». Η Strozzi, αριστοκρατικής καταγωγής, συνδέεται φιλικά με τον πρίγκιπα Κάρολο και τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Αφού ήρθε σε επαφή με την ομάδα του καθηγητή Vinceti, η μακρινή συγγενής της Mona Lisa άλλαξε γνώμη και τώρα είναι παρούσα στις έρευνες.
«Είναι πολύ συγκινητικό για μένα να είμαι παρούσα στις έρευνες. Είμαι βέβαιη ότι εδώ βρίσκεται ο τόπος ανάπαυσης της Lisa del Giocondo», δήλωσε.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να ανακαλύψει τα οστά της Mona Lisa. Στη συνέχεια, με τη μέθοδο του DNA το γενετικό υλικό θα συγκριθεί με αυτό άλλων μελών της οικογένειας Giocondo, που είναι θαμμένα επίσης στη Φλωρεντία. Τέλος, θα επιχειρηθεί ψηφιακή ανάπλαση του προσώπου της Lisa del Giocondo και έτσι θα επιβεβαιωθεί αν είναι όντως η γυναίκα του αριστουργήματος του ντα Βίντσι.

Διαβάστε επίσης:

Ψάχνουν τον τάφο της Mona Lisa