ΚΟΣΜΟΣ

Πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ξεκινά ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ξεκινά ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν αρχίζει σήμερα μια πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις των δύο συμμάχων μοιάζουν να διέρχονται ορισμένες εντάσεις.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ισραήλ βασίζονται σε κοινά συμφέροντα και σε κοινές αξίες και τίποτε δεν πρόκειται να τις αμαυρώσει», διαβεβαίωσε ο Γιαλόν σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από την αναχώρησή του, αναφερόμενος εμμέσως στις έντονες επικρίσεις οι οποίες διατυπώθηκαν προχθές Παρασκευή στο Ισραήλ εναντίον του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι εξαιτίας δηλώσεών του.

Ο Κέρι έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων από μέρους Ισραηλινών αξιωματούχων και πολιτικών διότι συνέδεσε τη συνέχιση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης με την έξαρση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Γκιλάντ Ερντάν ειρωνεύτηκε την Παρασκευή τον Κέρι υποστηρίζοντας πως έκανε ένα «νέο ρεκόρ» σε ό,τι αφορά την έλλειψη κατανόησης των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Ο Γιαλόν, μέλος του Λικούντ, του κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα έχει στις ΗΠΑ συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ και διάφορους αξιωματούχους του τομέα της ασφάλειας. Ακόμη, προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος μόλις επέστρεψε από μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

Ο Μοσέ Γιαλόν αναμένεται να έχει συζητήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, τον πόλεμο στη Γάζα και την προέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Πατέρας Παύλου Φύσσα: Είχαν σχεδιάσει τη δολοφονία του παιδιού μου (vid)