ΚΟΣΜΟΣ

Τ. Ερντογάν: Καμία βοήθεια στους Κούρδους τρομοκράτες

Τ. Ερντογάν: Καμία βοήθεια στους Κούρδους τρομοκράτες

Αμετανόητος στη θέση του να μη δώσει καμία βοήθεια στους Κούρδους μαχητές της πόλης Κομπάνι, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του μέσα από το αεροπλάνο, κατά την επιστροφή του από το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν απέρριψε τις εκκλήσεις των συμμάχων της Τουρκίας, προκειμένου η χώρα να ανοίξει τα σύνορα με τη Συρία και να μπορούν να ανεφοδιάζονται οι Κούρδοι μαχητές της οργάνωσης YPG. Παράλληλα, εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά επίθεση στο κόμμα YPD που αποτελεί το ισχυρότερο συριακό κουρδικό κόμμα, χαρακτηρίζοντάς το τρομοκρατική οργάνωση.

«Ετέθη ζήτημα παράδοσης όπλων στο PYD για να σχηματισθεί ένα μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Για εμάς, το PYD είναι πανομοιότυπο με το PKK, πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε αρχικά ο Ερντογάν, για να συνεχίσει:

«Θα ήταν λάθος να περιμένει κανείς «ότι θα πούμε "ναι" στους Αμερικανούς συμμάχους μας στο NATO, όσον αφορά το αίτημα να προσφέρουμε υποστήριξη αυτού του είδους στους Σύρους Κούρδους αντάρτες».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε την περασμένη Τρίτη ότι η Τουρκία θα έπρεπε να έχει «ανοίξει εντελώς» τα σύνορά της με τη Συρία, ώστε να επιτρέψει να φθάσει βοήθεια στους Κούρδους υπερασπιστές της Κομπάνι και να αρθεί η πολιορκία της πόλης αυτής από τους εξτρεμιστές του ΙΚ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκάλυψε εξάλλου την περασμένη Πέμπτη πως Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά με Σύρους Κούρδους του PYD.

Διαβάστε επίσης:

Η πόλη Κομπάνι «ζορίζει» τους τζιχαντιστές