ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Το κοινοβούλιο συμμάχησε με πρώην στρατηγό του Καντάφι

Λιβύη: Το κοινοβούλιο συμμάχησε με πρώην στρατηγό του Καντάφι

Με τις δυνάμεις του απότακτου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, στην προσπάθειά του να ανακτήσει ένα μέρος των εξουσιών του καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η χώρα οδεύει προς τον εμφύλιο πόλεμο, συμμάχησε και επίσημα το αποδυναμωμένο εκλεγμένο κοινοβούλιο της Λιβύης.

Τρία χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, η κατάσταση στη Λιβύη είναι χαοτική: ισλαμιστές και άλλες ομάδες ενόπλων προσπαθούν να καταλάβουν εδάφη και να επεκτείνουν την επιρροή τους, την ίδια ώρα που οι δυνάμεις του τακτικού στρατού βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Παράλληλα, μια οργάνωση, αφού κατέλαβε την Τρίπολη, συγκρότησε δικό της κοινοβούλιο και κυβέρνηση στην πρωτεύουσα, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα να καταφύγει στα ανατολικά της χώρας.

Ο Χαλίφα Χάφταρ, στρατηγός την εποχή του Καντάφι, είναι ένας από τους δεκάδες διοικητές παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν στη χώρα, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν άλλη μία επίθεση εναντίον των ισλαμιστών στη Βεγγάζη…

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το εκλεγμένο κοινοβούλιο που πλέον συνεδριάζει στο Τομπρούκ, ενέκρινε την «Επιχείρηση Αξιοπρέπεια» που έχει ξεκινήσει ο Χάφταρ εναντίον των ισλαμιστών, απονέμοντάς του επίσημο ρόλο. «Η Επιχείρηση Αξιοπρέπεια καθοδηγεί τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του λιβυκού στρατού. Η Επιχείρηση Αξιοπρέπεια είναι μια επιχείρηση του λιβυκού στρατού», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, Φάρατζ Χάσεμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε καταφανή αντίθεση με τις παλαιότερες εκκλήσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων να αφοπλιστούν όλες οι ένοπλες οργανώσεις, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση του κοινοβουλίου ενδέχεται να επιδεινώσει τη σύγκρουση μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Τένι με τους νέους ηγέτες της Τρίπολης.

Το εκλεγμένο κοινοβούλιο και η κυβέρνηση του Τένι εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη αφότου μια ένοπλη οργάνωση από την πόλη Μιζουράτα κατέλαβε την Τρίπολη, τον Αύγουστο. Η οργάνωση αυτή έχει αποκηρύξει τον Χάφταρ, τον οποίο θεωρεί «πιστό υποστηρικτή του Καντάφι που προσπαθεί να οργανώσει αντεπανάσταση με τη βοήθεια άλλων αξιωματούχων του παλαιού καθεστώτος».

Ο Χάφταρ είχε πάντως βοηθήσει όντως τον Καντάφι να καταλάβει την εξουσία το 1969, όμως οι σχέσεις τους διερράγησαν τη δεκαετία του 1980…

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσίδα που ερευνούσε το θάνατο στρατιωτών στην Ουκρανία κατηγορείται για απάτη

Γαλλία: Κατηγορούμενος τζιχαντιστής υπέβαλε μήνυση για απαγωγή!

Έτοιμοι για το Κομπάνι οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Ιράκ

ΕΕ: Αυξημένες προσπάθειες για την εξάλειψη του Έμπολα

Έμπολα: Ανέρρωσε και η Νορβηγίδα γιατρός!

Τουρκία: Καταυλισμός προσφύγων με το όνομα Κούρδισας καμικάζι

Ιταλία: Πληρώνουν τις οικογένειες για να κάνουν παιδιά!

Σουηδία: Καλά κρατεί το μυστήριο με το υποβρύχιο