ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Ψάχνουν ακόμα για το υποβρύχιο

Σουηδία: Ψάχνουν ακόμα για το υποβρύχιο

Τις έρευνες για τον εντοπισμό του «άγνωστης προέλευσης σκάφους», που εντοπίσθηκε την Παρασκευή στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας ενέτεινε χθες η Στοκχόλμη.

Τα σενάρια, που θέλουν το σκάφος να είναι ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο, απέρριψε η Μόσχα, λέγοντας ότι πρόκειται για ολλανδικό υποβρύχιο, παρά τις διαψεύσεις της ολλανδικής κυβέρνησης. Για ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο που υπέστη βλάβη έκαναν λόγο τα ΜΜΕ της Σουηδίας.

Την επέκταση της ζώνης των ερευνών ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λέβεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στην πρωτεύουσα. «Η στρατιωτική παρουσία των Ρώσων, αλλά και του ΝΑΤΟϊκού ναυτικού, έχει πρόσφατα ενισχυθεί σημαντικά στη Βαλτική. Παρότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός. Την Κυριακή, οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν ερασιτεχνική φωτογραφία του σκάφους, από τη νησιωτική περιοχή, 50 χλμ. ανατολικά της Στοκχόλμης.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το αρχηγείο του σουηδικού πολεμικού ναυτικού προειδοποίησε το κοινό να διατηρεί απόσταση ασφαλείας έξι ναυτικών μιλίων από τη ζώνη των ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων.

Την Παρασκευή, το σουηδικό αρχηγείο ναυτικού ειδοποιήθηκε για την ύπαρξη «άγνωστης ταυτότητας σκάφους» στο αρχιπέλαγος νήσων νοτιοανατολικά της Στοκχόλμης. Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση με ειδικά σκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ναρκαλιευτικά και εναέρια μέσα, το μυστηριώδες σκάφος δεν εντοπίσθηκε. «Δεν πρόκειται για συμβατική ανθυποβρυχιακή επιχείρηση, αλλά για επιχείρηση με στόχο τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Σε χθεσινή του, γεμάτη ειρωνεία δήλωση, Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, είπε: «Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στη θαλάσσια περιοχή, αλλά και για την εξοικονόμηση κεφαλαίων των Σουηδών φορολογουμένων, θα συνέστηνα στη Σουηδία να στραφεί στο ολλανδικό αρχηγείο στόλου για μία απάντηση».

Η ολλανδική απάντηση

Η δήλωση του ανώνυμου Ρώσου αξιωματούχου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Χάγης, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της Ολλανδίας, Μέρνες Βίσερ, να δηλώνει: «Συμμετείχαμε σε κοινή ναυτική άσκηση με τη Σουηδία, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Το υποβρύχιο "Μπράουνβις" του ναυτικού μας ταξίδεψε την Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας, απ' όπου απέπλευσε σήμερα για τον ναύσταθμό του στη χώρα μας. Το ολλανδικό σκάφος δεν βρέθηκε στην περιοχή της Στοκχόλμης, ενώ η Ολλανδία δεν μετέχει στις επιχειρήσεις εντοπισμού του άγνωστου σκάφους».