ΚΟΣΜΟΣ

Unicef: Ένα παιδί σκοτώνεται κάθε πέντε λεπτά

Unicef: Ένα παιδί σκοτώνεται κάθε πέντε λεπτά

Ο κορυφαίος φιλανθρωπικός οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βία απέναντι στα παιδιά

Ένα παιδί σκοτώνεται κάθε πέντε λεπτά και σύμφωνα με μία έκθεση της Unicef, οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν σε χώρες που δε βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η έκθεση αναφέρει ότι εκατομμύρια νέοι, ηλικίας κάτω των 20 ετών, αισθάνονται ανασφάλεια στα σπίτια, στα σχολεία αλλά και στις κοινότητες στις οποίες κατοικούν.

Η ανεργία των νέων, η αυξανόμενη ανισότητα ανάμεσα στις ομάδες πληθυσμού αλλά και η ταχεία αστικοποίηση, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για το ξέσπασμα της βίας.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση αφού η Unicef προειδοποιεί ότι περίπου 345 παιδιά κάτω των 20, θα μπορούσαν να πεθαίνουν από βία κάθε μέρα από το επόμενο κιόλας έτος.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά που πέφτουν θύματα κακοποίησης, έχουν εγκεφαλική δραστηριότητα παρόμοια με αυτή ενός στρατιώτη που βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη ενώ περισσότερο από 30% των θυμάτων παρουσιάζουν μακροχρόνια συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

Ένα έφηβο αγόρι στη Λατινική Αμερική, έχει 70% περισσότερες πιθανότητες να δολοφονηθεί από ένα παιδί που μένει στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού όσοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, είναι περισσότερο βίαιοι.

«Θέλουμε τα παιδιά που ζουν με το φόβο να έχουν την ευκαιρία να αισθάνονται ασφαλείς,» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF του Ηνωμένου Βασιλείου David Bull.

Μόλις 41 χώρες απαγορεύουν ρητά τη βία κατά των παιδιών.

Η έκθεση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού αφού ακόμα και οι πλουσιότερες χώρες, δεν είναι σε θέση να παρέχουν την ασφάλεια που απαιτείται στα παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Δραματικά στοιχεία για την παιδική φτώχεια στη Κροατία αποκαλύπτονται σε έρευνα της UNICEF