ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Νέο πρωτόκολλο ασφαλείας στις ΗΠΑ

Έμπολα: Νέο πρωτόκολλο ασφαλείας στις ΗΠΑ

Νέα, αυστηρότερα μέτρα στις ΗΠΑ κατά του Έμπολα

Οι νέες οδηγίες των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών των ΗΠΑ προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι οι προστατευτικές στολές δεν πρέπει να αφήνουν εκτεθειμένο δέρμα ή μαλλιά ώστε να αποκλείεται η μετάδοση.

Το πρωτόκολλο που ίσχυε μέχρι σήμερα και βασιζόταν στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέβλεπε τη χρήση μάσκας και προστατευτικών γυαλιών, αλλά επέτρεπε την έκθεση του δέρματος.

Σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο ασφαλείας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να περάσει από ειδική εκπαίδευση και να αποδείξει εξειδίκευση στη χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού.

«Η προσβολή ακόμη και ενός ατόμου δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των ασθενειών Τομ Φρίντεν σεε δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση των νέων οδηγιών.

Οι αρχές του Τέξας ανακοίνωσαν ότι μετά τα καθησυχαστικά αποτελέσματα των εξετάσεων 43 ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με τον Λιβεριανό ασθενή Τόμας Έρικ Ντάνκαν που πέθανε στο Ντάλας, 120 ακόμη άτομα, που έχουν πιθανότατα εκτεθεί στον ιό, παρακολουθούνται. Οι αρχές του Οχάιο ανακοίνωσαν ότι 142 ακόμη άτομα βρίσκονται υπό παρακολούθηση διότι είχαν έλθει σε επαφή με τους δύο νοσηλευτές του Ντάνκαν που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία δέχθηκε επικρίσεις για τον χειρισμό της κρίσης του Έμπολα, αποφάσισε τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του ιού στο μέλλον.