ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία:Διευκρινίσεις για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015

Ιταλία:Διευκρινίσεις για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή με την οποία ζητά διευκρινίσεις από την ιταλική κυβέρνηση, σχετικά με το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2015.


Πιο αναλυτικά, ο ευρωπαίος «υπερεπίτροπος» Γιούρκι Κατάινεν ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρώμης να τον ενημερώσει «για ποιο λόγο το επόμενο έτος δεν θα τηρήσει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας» και «πώς εννοεί να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2015».

Οι αναφορές αυτές σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, αφορούν την απόφαση της κυβέρνησης Ρέντσι να μην συνεχίσει, κατά το επόμενο έτος, τον περιορισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ και να προχωρήσει, παράλληλα, σε μειώσεις φόρων συνολικού ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει καταστήσει σαφές ότι σε ότι αφορά το 2015 η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει τον λόγο δημοσίου ελλείμματος-ΑΕΠ στο 2,9%, για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και όχι για την επίτευξη περαιτέρω στόχων στην πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην επιστολή των Βρυξελλών αναφέρεται επίσης ότι «η Κομισιόν επιθυμεί να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο με την Ιταλία, για να μπορέσει να φτάσει σε μια τελική εκτίμηση επί του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού».
Μια λεπτομερής γραπτή απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να σταλεί αύριο Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Καναβάρο: Του κατέσχεσαν περιουσία 900.000 ευρώ (vid)