ΚΟΣΜΟΣ

Πλημμύρες και καταστροφές στη Βουλγαρία

Πλημμύρες και καταστροφές στη Βουλγαρία

Καταστροφικές συνέπειες είχε η κακοκαιρία στην Βουλγαρία, το Σάββατο, 25 Οκτωβρίου, αφού οι πλημμύρες έκαναν κι εκεί την εμφάνισή τους.

Ως ιδιαίτερα κρίσιμη εκτιμάται η κατάσταση στις περιφέρειες Μπουργκάς και Χάσκοβο στην Ανατολική Βουλγαρία, όπου οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες ι οποίες έπεφταν ασταμάτητα το περασμένο εικοσιτετράωρο είχαν σαν συνέπεια τη ραγδαία άνοδο της στάθμης των ποταμών που ξεχείλισαν σε πολλές πόλεις και χωριά, με ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Ταυτόχρονα, με τα πρώτα χιόνια στη χώρα «παρέλυσαν» χιλιάδες αυτοκίνητα στην εθνική οδό «Αίμος», που συνδέει τη Σόφια με τη ΒΑ Βουλγαρία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία γι ανθρώπινα θύματα, ενώ εκατοντάδες σπίτια εκκενώθηκαν.

Από τα όσα αναφέρονται στα Μέσα της χώρας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της πυκνής χιονόπτωσης στη χώρα που ξεκίνησε απροσδόκητα γρήγορα.

Τρία φράγματα κοντά στην πόλη Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας υπερχείλισαν λόγω του χιονιού, αναγκάζοντας τις αρχές να μεταφέρουν δεκάδες ανθρώπους σε πιο ασφαλή σημεία, δήλωσε ο δήμαρχος.

Οι αρχές στο Μπουργκάς καθώς και στην ορεινή πόλη Γκάμπροβο κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κίνηση στους αυτοκινητόδρομους διακόπηκε σε μεγάλο τμήμα της χώρας λόγω του χιονιού και πολλά ορεινά περάσματα έκλεισαν. Έκλεισε επίσης το θέρετρο Βάρνα της Μαύρης Θάλασσας.

Στο μεταξύ, πέντε περιοχές στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώραςετοιμάζονται να κηρύξουν κόκκινο συναγερμό εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο κόκκινος συναγερμός στη γειτονική μας χώρα είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε καταστάσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων.