ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες σε συγκρούσεις με ισλαμιστές

Νεκροί τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες σε συγκρούσεις με ισλαμιστές

Τρεις λιβανέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο 25 Οκτωβρίου καθώς ο στρατός συγκρούστηκε με ένοπλους ισλαμιστές για δεύτερη μέρα στον βόρειο Λίβανο, χρησιμοποιώντας ελικόπτερα για την εκτόξευση πυραύλων, στην πρώτη αυτού του είδους αεροπορική επίθεση αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη γειτονική Συρία.

Στρατιώτες αντάλλαξαν πυκνά πυρά με ενόπλους –οι οποίοι δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια πλευρά ανήκουν– στην Τρίπολη κατά τη διάρκεια του πρωινού και προώθησαν τις θέσεις τους το απόγευμα, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

Τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός στρατιωτικού οχήματος κοντά στο χωριό Μπαχνίν, δήλωσαν οι πηγές. Ένας στρατιώτης υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Ένας αξιωματικός σκοτώθηκε σε μια άλλη επίθεση κοντά στην πόλη αλ-Μίνια, επίσης στον βόρειο Λίβανο, δήλωσαν πηγές ασφαλείας. Οι στρατιωτικοί χρησιμοποίησαν επίσης δύο ελικόπτερα για να εκτοξεύσουν δύο πυραύλους εναντίον των μαχητών στην περιοχή έπειτα από την επίθεση, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

Ένας τρίτος στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του που προκλήθηκαν χθες. Τουλάχιστον τέσσερις μαχητές και δύο πολίτες σκοτώθηκαν επίσης και περίπου 14 στρατιώτες τραυματίστηκαν, δήλωσαν οι πηγές.

Η Τρίπολη έχει δει μερικές από τις χειρότερες συνέπειες του πολέμου που ξέσπασε πριν από τρεισήμισι χρόνια στη γειτονική Συρία, τα σύνορα της οποίας βρίσκονται μόνο 30 χλμ. βόρεια της αρχαίας πόλης-λιμάνι. Μάχες με όπλα και βομβαρδισμοί που συνδέονται με τη σύρραξη ξεσπούν συχνά.

Σε ανακοινώσεις που δημοσιοποίησε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ηγεσία του στρατού ανέφερε: «Η καταδίωξη ένοπλων τρομοκρατών στην Τρίπολη συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρις ότου εξοντωθούν οι τρομοκράτες».

Η Τρίπολη είναι προπύργιο των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών σουνιτών, πολλοί από τους οποίους κατηγορούν τον στρατό του Λιβάνου ότι συνεργάζεται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που έχει στείλει μαχητές για να βοηθήσουν τον σύρο προέδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, μέλος της προερχόμενης από τους σιίτες μειονότητας των Αλεβιτών, εναντίον του σουνιτών ανταρτών.