ΚΟΣΜΟΣ

Ο βίος και η πολιτεία του «κ. ΔΝΤ»

Ο βίος και η πολιτεία του «κ. ΔΝΤ»
Από ισχυρός άνδρας του...

Από ισχυρός άνδρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ικανός διεκδικητής του προεδρικού θώκου της Γαλλίας, ο Ντομινίκ Στρος Καν «προσγειώθηκε» σήμερα (πριν καν προλάβει να απογειωθεί) σε μια καταστροφική γι’ αυτόν πραγματικότητα.

Μπορεί η ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Μαρτίν Ομπρί, να χαρακτήρισε την είδηση της σύλληψής του για σεξουαλική επίθεση «κεραυνό εν αιθρία», όμως ο «κύριος ΔΝΤ» έχει στο βιογραφικό του αρκετά «αμαρτήματα» χλιδής, όπως και σκάνδαλα.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν είναι παντρεμένος με την Αν Σινκλέρ, τηλεοπτική δημοσιογράφο, αμερικανο-γαλλικής καταγωγής. Η δημοφιλία του ζεύγους Στρος Καν – Σινκλέρ, μόλις δύο μήνες πριν, ξεπερνούσε στις δημοσκοπήσεις αυτήν του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας, του Νικολά Σαρκοζί και της λαμπερής Κάρλα Μπρούνι.



Ο Ντομινίκ Στρος Καν άφησε την καριέρα του καθηγητή Οικονομικών το 1986, όταν εκλέχτηκε βουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Φρανσουά Μιτεράν. Μέλος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε γίνει το 1976.

Επίσης, διετέλεσε δήμαρχος ενός εργατικού προαστίου του Παρισιού, του Sarcelles.

Από τότε πολλά άλλαξαν. Πρόσφατα, ο συντηρητικός πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μπρις Ορτφέ, δήλωσε: «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξελίσσεται περίεργα. Το 1981 ήταν η γροθιά και το τριαντάφυλλο, σήμερα είναι η Porsche», αναφερόμενος στη φωτογραφία που δείχνει το σοσιαλιστή Στρος Καν και τη σύζυγό του να επιβιβάζονται σε μια Porsche Panamera S μπροστά από την κατοικία τους στο Παρίσι.

Ο τρόπος ζωής του Ντομινίκ Στρος Καν μπαίνει συχνά στο στόχαστρο των γαλλικών μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα οι επιθέσεις έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά της εφημερίδας France Soir η οποία φιλοξένησε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο 62χρονος Γάλλος είναι «επιρρεπής» στη χλιδή, καθώς κατέχει πολυτελή σπίτια, πανάκριβα έργα τέχνης, ενώ διαθέτει πολλά χειροποίητα κοστούμια, φτιαγμένα από το ράφτη του Μπαράκ Ομπάμα. Ο συγκεκριμένος ράφτης πουλά τα κοστούμια του σε τιμές που κυμαίνονται από 4.800 ευρώ έως 24.000 ευρώ!

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε και η φωτογραφία, στην οποία φαίνεται να επιβιβάζεται η ελπίδα των Γάλλων Σοσιαλιστών για τον προεδρικό θώκο, σε μια πανάκριβη Porsche Panamera S. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί έξω από το σπίτι του, αξίας σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ, στο Παρίσι.

Εκτός από ακριβά γούστα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ φαίνεται ότι έχει και αδυναμία στο «ωραίο φύλο».

Το 2008, ως πρόεδρος του ΔΝΤ, είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο με μια υφιστάμενή του, την Πιρόσκα Νάγκι, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του Ταμείου.

Ο Στρος Καν κατηγορήθηκε ότι διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με τη Νάγκι, με την οποία αντάλλαζε και «πικάντικα» e-mail. Η έρευνα που διεξήγαγε τότε το Ταμείο δεν απέδειξε τις κατηγορίες περί «κατάχρησης εξουσίας» από το στέλεχός του και ο Στρος Καν τη «γλίτωσε» με μια απολογία «περί σφάλματος κρίσεως» που διέπραξε στη σχέση του με την υφισταμένη του. Μάλιστα, η «συγγνώμη» του κοινοποιήθηκε με e-mail σε όλο το προσωπικό του ΔΝΤ.

Η Νάγκι ωστόσο εγκατέλειψε τη θέση της στο ΔΝΤ και ανέλαβε ένα πόστο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Όμως, το 2008 μια ακόμα γυναίκα εμφανίστηκε «στη ζωή» του Στρος Καν, η οποία παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ ως «προστατευόμενή» του. Ήταν η 26χρονη Emilie Byhet, μια νεαρή φοιτήτρια και ένθερμη οπαδός του. Οι φήμες «φούντωσαν» όταν ο Στρος Καν προσέλαβε τη νεαρή σε θέση του κέντρου ερευνών του Ταμείου.

Λίγες ημέρες πριν, ο επίσης σοσιαλιστής Ζαν Μαρί Λε Γκεν, δήλωνε προς υπεράσπιση του Στρος Καν: «Υπάρχει μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία από το Νικολά Σαρκοζί και τους στενούς συνεργάτες του, να σπιλώσουν την προσωπικότητα του Στρος Καν».

Τώρα, το λόγια είναι συγκρατημένα από τους συντρόφους του, καθώς αυτή τη φορά ο «κύριος ΔΝΤ» δεν θα «γλιτώσει» με ένα απολογητικό e-mail.