ΚΟΣΜΟΣ

Δεκτοί οι όροι του Ισραήλ για την κηδεία του Παλαιστίνιου που σκόρπισε το θάνατο

Δεκτοί οι όροι του Ισραήλ για την κηδεία του Παλαιστίνιου που σκόρπισε το θάνατο

Η οικογένεια του Αμπντελραχμάν Σαλοντί, ενός Παλαιστινίου που σκότωσε δύο ανθρώπους σε μία επίθεση την Τετάρτη (22/10) στην Ιερουσαλήμ, αποδέχθηκε τελικά το βράδυ της Κυριακής(26/10) τους όρους που επέβαλε το Ισραήλ για τον ενταφιασμό του, δήλωσαν ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος και η ισραηλινή αστυνομία.

Ο Παλαιστίνιος, ηλικίας 21 ετών, σκοτώθηκε την Τετάρτη (22/10) από την ισραηλινή αστυνομία και η ιατροδικαστική υπηρεσία κρατούσε τη σορό του από τότε. Η ισραηλινή δικαιοσύνη αποφάσισε πως η σορός θα παραδοθεί απόψε στην πόρτα του κοιμητηρίου για μια γρήγορη κηδεία στη μέση της νύχτας, παρουσία ενός περιορισμένου αριθμού ανθρώπων ο κατάλογος με τα ονόματα των οποίων θα υποβληθεί προηγουμένως στην αστυνομία. Αρχικά η οικογένεια είχε αρνηθεί αυτούς τους όρους, στη συνέχεια όμως ανακάλεσε την απόφασή της.

Ο Τζάουαντ Σιγιάμ, που διευθύνει το κέντρο πληροφοριών Ουάντι Χίλουεχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως "η οικογένεια Σαλοντί κατέληξε να δεχθεί τους όρους που έθεσαν οι Ισραηλινοί επειδή απειλούσαν ότι θα θάψουν οι ίδιοι τον Αμπντελραχμάν Σαλοντί". Επίσης, προσέθεσε ο παλαιστίνιος αξιωματούχος, "οι Ισραηλινοί δέχθηκαν να παρευρεθούν στην ταφή 70 άνθρωποι και όχι 20 όπως είχε προβλεφθεί προηγουμένως".

Λίγο νωρίτερα, ο πατέρας του Αμπντελραχμάν Σαλοντί είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ήθελε η ταφή να γίνει σύμφωνα με το μουσουλμανικό τελετουργικό, επιμένοντας πως ήθελε "να κάνει τον (θρησκευτικό) καθαρισμό του σώματος, να το τυλίξει σε λευκό σάβανο και να διευθύνει την προσευχή για τον νεκρό στο τέμενος Αλ-Άκσα", τον τρίτο ιερό τόπο του ισλάμ, που βρίσκεται στην πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή αστυνομία επιβεβαίωσε πως η κηδεία θα γίνει στις 23:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), επιμένοντας ωστόσο ότι μόνο 20 άνθρωποι μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή.

Μία "συμβολική κηδεία" πραγματοποιήθηκε ήδη προηγουμένως και κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς αστυνομικούς στην παλαιστινιακή συνοικία Σιλουάν, στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε επίσης:

Νιγηρία: Μέλη της Μπόκο Χάραμ λεηλάτησαν τη συνοικία Μπόρνι