ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδο Κορυφής των Σοσιαλιστών για την ανάπτυξη ανακοινώνει ο Ολάντ

Σύνοδο Κορυφής των Σοσιαλιστών για την ανάπτυξη ανακοινώνει ο Ολάντ

Σύνοδο Κορυφής των Σοσιαλιστών της Ευρώπης πριν την τελευταία συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της κεντροαριστεράς.

Σημειώνεται ότι αίσθηση προκάλεσε η απουσία από την συνάντηση του επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Αντίθετα, η Γερμανία εκπροσωπήθηκε από τον σοσιαλιστή Πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτζ, ενώ οι Ιταλοί από 4 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιττέλλα, και της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα χρειαστούν «διαβεβαιώσεις», αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα € 300 δις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Πρέπει να δούμε το περιεχόμενο, τη χρηματοδότηση, τα έργα και την ημερήσια διάταξη. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να το εφαρμόσουμε το ταχύτερο δυνατό».

Ο Γάλλος Πρόεδρος προσκάλεσε επίσης τους κεντροαριστερούς ηγέτες σε νέα συνάντηση στο Παρίσι φέτος, πριν την τελευταία συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 Δεκεμβρίου. Ο Γιούνκερ είπε στην Ευρωβουλή στις 22 Οκτωβρίου ότι θα παρουσιάσει στην εν λόγω Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου τις λεπτομέρειες του σχεδίου επενδύσεων 300 δις ευρώ, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

«Η νέα Κομισιόν θα πρέπει να οργανώσει την ατζέντα της γύρω από τον στόχο της ανάπτυξης. Αυτή θα είναι πρώτη προτεραιότητα με το σχέδιο Γιούνκερ με τα 300 δις. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου. Θα πρέπει να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ατζέντα για το σχέδιο», είπε.

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση του Παρισιού θα υπάρχουν «πολύ περισσότεροι συμμετέχοντες».