ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανός καθηγητής αγόραζε προμήθειες για το Ισλαμικό Κράτος

Βρετανός καθηγητής αγόραζε προμήθειες για το Ισλαμικό Κράτος

Ένοχος σε κατηγορίες που αντιμετώπιζε βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, κρίθηκε ένας Βρετανός εκπαιδευτικός, ο οποίος αγόρασε εξοπλισμό για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο Τζάμσεντ Τζαβίντ, 30 ετών, καθηγητής Επιστήμης σε ένα δευτεροβάθμιο σχολείο στο Μπόλτον, ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου στην κατηγορία ότι προσέφερε υποστήριξη σε άλλους για να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και ότι προετοιμαζόταν να ταξιδέψει στη Συρία, για να ενταχθεί στο ΙΚ.

Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας υπολογίζουν ότι περίπου 500 Βρετανοί, πολλοί εκ των οποίων είναι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών και μουσουλμάνοι, πολεμούν στο Ιράκ και στη Συρία, αν και ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι μαχητές αυτοί επιστρέφοντας θα απειλήσουν την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ένα μέλος της οικογένειας του εκπαιδευτικού αντιλήφθηκε τις αλλαγές στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά του τον Αύγουστο του 2013. «Όταν τα μέλη της οικογένειας του 30χρονου καθηγητή απαίτησαν να μάθουν τι συνέβαινε, τους εξομολογήθηκε όχι μόνο πως σκοπεύει να ταξιδέψει στη Συρία, αλλά και ότι αγόρασε εξοπλισμό τόσο για τον εαυτό του, όσο και για άλλα μέλη του ΙΚ, τον οποίο θα τους παρέδιδε όταν έφθανε εκεί για να ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της η αστυνομία της Βρετανίας.

Η ποινή του Τζαβίντ θα ανακοινωθεί τη 12η Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Συρία: Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τέσσερα μέλη σουνιτικής φυλήςt