ΚΟΣΜΟΣ

Στη δικαστική αίθουσα ξανά ο Στρος Καν

Στη δικαστική αίθουσα ξανά ο Στρος Καν
Στο δικαστήριο προσέρχεται...

Στο δικαστήριο προσέρχεται για δεύτερη φορά ο Ντομινίκ Στρος Καν, λίγες μόλις ώρες μετά την παραίτησή του από την διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αναμένεται να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι του Στρος Καν ζητούν για τον πελάτη τους να αφεθεί ελεύθερος, με την καταβολή εγγύησης 1 εκατομμυρίων δολαρίων, και να τεθεί υπό 24ωρη παρακολούθηση στο Μανχάταν, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι, που θα διευκολύνει τις αρχές για τον εντοπισμό του, σύμφωνα με έγγραφα της δικογραφίας.

Η καμαριέρα προσήλθε επίσης στο δικαστήριο, καλυμμένη με ένα σεντόνι, για να καταθέσει και να απαντήσει, εκτός των άλλων, στους ισχυρισμούς της υπεράσπισης του Στρος Καν περί συναινετικής ερωτικής πράξης.

Ένας από τους δικηγόρους του Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε πριν από την ακροαματική διαδικασία, ότι ο πελάτης του είναι «αισιόδοξος και καλά στην υγεία του».

«Είναι αθώος. Ελπίζουμε ότι θα εξασφαλίσει την αποφυλάκισή του, σήμερα ή αύριο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», ανέφερε ο Ουίλιαμ Τέιλορ στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL.

Παρόλα αυτά, αντίθετη εικόνα για την ψυχολογία του Στρος Καν παρουσιάζει μια φωτογραφία, που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Daily News, τραβηγμένη μέσα από τις φυλακές Ράικερς.

Πάντως, είτε απαλλαγεί είτε όχι ο τέως διευθυντής του ΔΝΤ από την κατηγορία του βιασμού είναι πιθανό να αντιμετωπίσει και μια αστική αγωγή, η οποία θα εκδικαστεί ανεξάρτητα από την έκβαση του ποινικού δικαστηρίου.

Θεωρητικά η αγωγή μπορεί να στραφεί τόσο κατά του δράστη όσο και κατά του ξενοδοχείου, όμως νομικοί κύκλοι τονίζουν πως θα είναι δύσκολο να αποδοθεί αστική ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλον πλην του Στρος Καν.

Ο Τζέφρι Σαπίρο, συνήγορος της καμαριέρας, έχει τονίσει πως «δεν υπήρξε κάποια συζήτηση» για κάποια αστική διεκδίκηση: «Δεν έχει αντιμετωπισθεί ως πιθανότητα και δεν έχει συζητηθεί», τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας πως προσπαθεί «καθημερινά όπως μπορεί» να βοηθήσει το θύμα.