ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες σήμερα οι Κύπριοι

Στις κάλπες σήμερα οι Κύπριοι
Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο και η διαδικασία θα λήξει στις 18.30, με μία ώρα διάλειμμα το...

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο και η διαδικασία θα λήξει στις 18.30, με μία ώρα διάλειμμα το μεσημέρι.


Ίδιο θα είναι το ωράριο και στα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα, (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα), ενώ στη Βρετανία οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08.00 και θα κλείσουν 16.30 (τοπική ώρα), με μισή ώρα διάλειμμα στις 12.30. Θα είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 631.600, περιλαμβανομένων και 500 Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, με την εκλογή μελών της Βουλής θα εκλεγούν και οι αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων.
Οι εκλογές δεν θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα καθώς το σύστημα στην Κύπρο είναι προεδρικό, αλλά αναμένεται να λειτουργήσουν ως ένας δείκτης τού πώς κρίνουν οι ψηφοφόροι τα πεπραγμένα του προέδρου έπειτα από τρία χρόνια στην εξουσία καθώς και τους χειρισμούς του στην οικονομία.

Οι βουλευτικές εκλογές θα καθορίσουν επίσης τη δύναμη των κομμάτων που θα σχηματίσουν συμμαχίες για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Συνολικά, 412 υποψήφιοι από έξι κόμματα διεκδικούν μια έδρα στο νέο κοινοβούλιο που αποτελείται από 56 έδρες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σκληρή μάχη ανάμεσα στους παραδοσιακούς αντιπάλους, το αριστερό ΑΚΕΛ, από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος Χριστόφιας, και τον δεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό, ΔΗΣΥ.

Άλλα μικρότερα κόμματα που διεκδικούν έδρες είναι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, που είχε πέντε έδρες στην απελθούσα Βουλή, το Ευρωπαϊκό Κόμμα, με τρεις έδρες και το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών με μία έδρα.

Το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) που στήριξε την εκλογή του Χριστόφια το 2008, ασκεί κριτική στους χειρισμούς του προέδρου στις ειρηνευτικές συνομιλίες, κυρίως στην πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία με τους Τουρκοκυπρίους στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης πως θα υπάρξει ένα υψηλότερο απ΄ ότι συνήθως ποσοστό αποχής.