ΚΟΣΜΟΣ

Αναγνωρίζουν διεθνώς τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης

Αναγνωρίζουν διεθνώς τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης
Να ανοίξουν γραφείο με εκπροσώπους τους στην Ουάσινγκτον κάλεσε επίσημα σήμερα από τη Βεγγάζη όπου βρίσκεται, τους Λίβυους εξεγερμένους...

Να ανοίξουν γραφείο με εκπροσώπους τους στην Ουάσινγκτον κάλεσε επίσημα σήμερα από τη Βεγγάζη όπου βρίσκεται, τους Λίβυους εξεγερμένους ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Τζέφρι Φέλτμαν,. Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε πως η Ρωσία θεωρεί το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων «νόμιμο εταίρο», που μπορεί να διαπραγματευτεί για το μέλλον της χώρας, κάτι που άλλωστε έκανε χθες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Επέδωσα εξ ονόματος του προέδρου Ομπάμα μια επίσημη πρόσκληση στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο για να ανοίξει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον. Είμαστε ευτυχείς που δέχτηκαν», δήλωσε ο Φέλτμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Βεγγάζη, το προπύργιο των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη.


«Η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Φέλτμαν είναι μια ακόμη ένδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, ένα νόμιμο και αξιόπιστο συνομιλητή εκ μέρους του λιβυκού λαού», υπογράμμισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της επίσκεψης του Φέλτμαν.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δήλωσε από τη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti: «Συναντήθηκα χθες με τον εκπρόσωπο της λιβυκής αντιπολίτευσης Άμπντελ Ραχμάν Σάλγκαμ. Στη διάρκεια της συζήτησης, υπογράμμισε ότι το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο δεν ζητάει να αναγνωρισθεί ως μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού, αλλά ζητάει να αναγνωριστεί ως νόμιμος εταίρος στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Λιβύης. Τον υποδεχθήκαμε ακριβώς με αυτή την ιδιότητα».

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στην Τρίπολη, σε μια προσπάθεια να πλήξει τα στρατιωτικά κέντρα του Καντάφι.


«Το καθεστώς έχει γίνει πολύ αδρανές εδώ και 15 ημέρες, έχει χάσει τη στρατιωτική πρωτοβουλία και μοιάζει μάλιστα να βρίσκεται σε άμυνα, ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου ο Καντάφι να έχει πέσει».