ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη και Συρία στη διακήρυξη των G8

Λιβύη και Συρία στη διακήρυξη των G8
«Ανοικτός σε μια συζήτηση» για την τύχη του Μουαμάρ Καντάφι...

«Ανοικτός σε μια συζήτηση» για την τύχη του Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία.

«Αμέσως μόλις ο Καντάφι δηλώσει πως εγκαταλείπει την εξουσία, μετά κάθε συζήτηση είναι δυνατή», τόνισε ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της συνόδου της Ομάδος G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

«Να επιστρέψουν οι στρατιώτες τους στους στρατώνες, να σταματήσουν να βασανίζουν τον κόσμο, ακόμη και μέσα στην Τρίπολη, όπου υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες ή όπου απαγορεύονται δια ροπάλου συγκεντρώσεις άνω των τριών προσώπων, όπου ο κόσμος φοβάται, όπου οι σφαγές συνεχίζονται, ιδού ποιο είναι το θέμα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αμέσως μετά θα μας απασχολήσει το πού θα κατευθυνθεί, τα αεροπορικά του εισιτήρια και ακόμη ακόμη εάν οι θέσεις του θα είναι στο διακεκριμένο τμήμα στο αεροσκάφος. Όταν λέμε πως ο Καντάφι θα πρέπει να φύγει, εννοούμε πως θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία. Κι όσο πιο γρήγορα το κάνει, τόσες περισσότερες επιλογές θα έχει, όσο αργεί ακόμη, τόσο θα μειώνονται οι δυνατοί προορισμοί», επέμεινε ο Σαρκοζί.

«Δεν λέμε πως ο Καντάφι θα πρέπει να εξοριστεί, αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως αυτό εναπόκειται στο λιβυκό λαό.

Σύμφωνα με προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της G8, οι ηγέτες των χωρών αυτών προτίθενται να ζητήσουν «τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας από το καθεστώς του Καντάφι» στη Λιβύη, και πρόκειται να υποστηρίξουν «μία πολιτική λύση, η οποία θα αντανακλά τη βούληση του λαού».

Επίσης, στο ίδιο προσχέδιο οι ηγέτες της G8 αναμένεται να καλέσουν το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, να σταματήσει τη χρήση της βίας και του εκφοβισμού εναντίον του συριακού λαού και να προχωρήσει σε διάλογο και σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.