ΚΟΣΜΟΣ

Διακόπηκε η ακρόαση Μλάντιτς λόγω φόβων για την υγεία του

Διακόπηκε η ακρόαση Μλάντιτς λόγω φόβων για την  υγεία του
Στον ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου της Σερβίας οδηγείται εκ νέου την Παρασκευή, ο κατηγορούμενος για...

Στον ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου της Σερβίας οδηγείται εκ νέου την Παρασκευή, ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, τον οποίο και επισκέφθηκε πριν από λίγο η σύζυγός του, Μπόσιλκα.

Όπως δήλωσε ο συνήγορος του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλος Σάλιτς, η απολογία του Μλάντις διακόπηκε την Πέμπτη λόγω «ψυχοσωματικών προβλημάτων».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Σάλιτς, «ο Μλάντις δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τον ανακριτή και μιλούσε ασυνάρτητα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου, Μπρούνο Βέκαριτς, αμφισβητεί, ωστόσο ότι η κατάσταση της υγείας του Μλάντιτς είναι τέτοια που να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ανακριτικής διαδικασίας.

Ο κ. Βέκαριτς ανέφερε ότι την Πέμπτη το βράδυ διακόπηκε η ανάκριση, διότι ο Μλάντιτς έπρεπε να πάρει κάποια φάρμακα, ενώ χαρακτήρισε τακτική των δικηγόρων του τους ισχυρισμούς για προβλήματα υγείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ειδικού δικαστηρίου ανέφερε ότι,την Πέμπτη, ο Μλάντιτς δήλωσε στην ανάκριση ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο της Χάγης, ενώ αποκάλεσε τους Σέρβους εισαγγελείς «ανθρώπους της CIA».

Ο Μπρούνο Βέκαριτς εκτιμά ότι η διαδικασία έκδοσής του στη Χάγη δεν θα διαρκέσει πάνω από επτά ημέρες.

Την ίδια ώρα ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς ανακοίνωσε ότι ο Ράτκο Μλάντιτς δεν χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα, όπως ανέφεραν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν είναι αλήθεια ότι ο Ράτκο Μλάντιτς χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα. Όταν τον συλλάβαμε βρήκαμε πάνω του μια ταυτότητα που είχε λήξει και μια στρατιωτική ταυτότητα στο όνομά του», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Χθες , τα σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν λίγο πριν επιβεβαιωθεί επισήμως η σύλληψη του Μλάντις ότι ένας άντρας με το όνομα Μίλοραντ Κόμαντιτς είχε συλληφθεί και θα μπορούσε να είναι ο καταζητούμενος πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας.

«Πάνω του βρέθηκαν δύο πιστόλια, αλλά δεν είχε χρόνο να τα χρησιμοποιήσει. Δεν υπήρξαν βίαιες ενέργειες ούτε χρησιμοποιήθηκε βία», υπογράμμισε ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών.

Μαζί με τον 69χρονο Μλάντιτς συνελήφθησαν χθες άλλα πέντε άτομα, τα οποία ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθερα.

Ο Μλάντιτς αντιμετωπίζει μια σειρά από κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και της γενοκτονίας, για τη θανάτωση περίπου 7.500 Βόσνιων μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

Η σύλληψη του Μλάντιτς κλείνει ένα κεφάλαιο στην ιστορία της Σερβίας, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην εθνική συμφιλίωση και επιπλέον ανοίγει την πόρτα για την είσοδο της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Στo μεταξύ, στο ανώτατο επίπεδο βρίσκονται τα μέτρα ασφαλείας στη Σερβία, για προληπτικούς λόγους κυρίως, μετά τη σύλληψη του Μλάντιτς. Η κατάσταση στη χώρα είναι πάντως σταθερή, σύμφωνα με τον αρχηγό της σερβικής αστυνομίας.

«Είναι σημαντικό ότι σε καμιά πόλη της Σερβίας προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή κλιμάκωση της έντασης. Θεωρούμε ότι η αστυνομία ελέγχει πλήρως την κατάσταση», είπε, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει διατάραξη της τάξης και της ειρήνης σε μεγάλες διαστάσεις.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν το βράδυ στο Νόβι Σαντ όταν αστυνομικοί διέλυσαν διαδήλωση υπερθνικιστών κατά της σύλληψης του Μλάντιτς, μετέδωσε το πρακτορείο Beta. Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν περίπου 500 άτομα προσπάθησαν να εισέλθουν στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντις. Περίπου εκατό άτομα διαδήλωσαν επίσης υπέρ του Μλάντιτς στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Διαβάστε επίσης: Τάντιτς: Δεν γνωρίζαμε που ήταν ο Μλάντιτς